Doft och smak

Dillkött

| 1 kommentar

Aldrig gjort och mig veterligen aldrig käkat dillkött förut! Inte vad jag minns iallafall. Inte en maträtt du snor ihop på en kvart och de här är väl typisk  husmanskost. Nästa gång ska jag ha i mindre salt och mer ättika & socker. Mitt dillkött blev lite för salt tycker jag. Svårt att få till balansen mellan de söta och salta och sura! Skulle ha smakat av mer! Men skam den som ger sig!

Du behöver:
rejält med kalvkött
2 liter vatten +  salt
1 gul lök, i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar
2 morötter, slantade

Sås:

8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk ättikssprit
2 tsk strösocker
salt och malen vitpeppar
1 dl dill, finhackad

Gör så här:

Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt salt, lök och kryddor. Sänk sedan värmen och sjud köttet under lock cirka 1 timme, kortare tid om du har små bitar. Vi vill ha mört kött men inte så de faller sönt! Låt köttet vila 15 minuter i buljongen. Sila buljongen. Gör inte mitt misstag, slänga ned allt i grytan. Utan låt köttet koka upp först och skumma av noga! När du skummat av tillsätter du dill och lök och övriga ingredienser. När de återstår ca 20 minuter av koktiden så tillsätter du morötterna annars kokar de sönder!

Sås:

Häll buljong i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Krydda med salt och peppar. Smaka av, ev vill du ha i mer ättika eller socker! Lägg i dill och de kokta morötterna strax innan du serverar. Skär köttet bitar eller mindre skivor och lägg ner i såsen, vänd runt så allt blandas. Servera med kokt potatis och grönsaker och hårdbröd.

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.