Doft och smak

BBQ som i USA

| 2 kommentarer

Köpte mig en 2 kilos benfri karrestek. Bäst pris för mitt prov. Nyss köpt på mig Jonas Crambys nya bok Texas Barbeque utgiven på Natur & Kultur. En mycket trevlig kokbok som är som en reseberättelse, men mest en kokbok. Hur ska jag komma ur det här nu! De är en kokbok. Men man blir ju lite småsugen på en roadtrip i USA nu!

Du behöver:

En grill med lock, eller en bulletsmoker som jag körde med. En till vanlig grill och vatten & kol och en tång och  en pall och rejält med tålamod  samt en John Deere keps. Det sistnämnda är mycket viktig som ni säkert förstår! Kepsen alltså!

Tog fram min bulletsmoker och elda igång ”kolskorstenen”, ni vet en sån där mackapär som man glödgar kolen i. Gör rejält med kol! I vanliga grillen så la jag i kanske hälften av kolet resten tippade jag i pannan längst ned i smokern, i plåtbyttan ovanpå kolen häller man i vatten. Sen överst innan locket så lägger man gallret där man såklart placerar sitt kött. Å sen är de locket på! Rubbade köttet med diverse kryddor och grillade sedan på det runt om, innan jag bytte från grillen till röken.

Texas grillning

Stoppade även in en termometer och progga den till 73 grader…snabbt som attan kom steken upp i 55 grader men sen börja de gå segt. Lägg in mer kol eller briketter, men inte för många…de där blir att gå på lite känsla. Emot slutet så la jag på blötlagt äppelträ och några torra vedklabbar modell mindre å lät de sköta sig själv. Men man kan inte fara för långt bort. Den här gången rökte jag på baksidan där jag bor.

BBQ karrestek

Du får ha koll om du behöver hälla i mer vatten, fylla på med mer kol och vricka, vicka på locket så du får sjysst drag. Körde min stek till 73 grader. Sedan fick steken vila i 30 minuter innan jag skar i den. Liks förbenat så va den lite rosa i mitten! Vet inte vad som gick fel! Skulle stuckit in termometern på flera ställen än bara ett. Så kan de gå! Men på det igen!

Långkörd karre

 

Grillade och rökte den i säkert mer än 3 timmar och den fick ju vila bra med…men hjälpte inte ikväll! De skivor jag käka va fina, men de större bitarna får man värma på försiktigt i ugnen innan man käkar dem.

Mer rök smak och mer kryddor behövdes!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.