Doft och smak

Maker’s Mark – en bourbon med röd vaxad kork

| Inga kommentarer

Alla surrar bara på om Single-malt hela tiden. Lite fed up med det. Så då kör jag mitt race! Jag ska grotta in mig på bourbon istället! Kul va!?! Kommer försöka testa lite olika sorter. Då och då. Har ju testat Jack Daniel x antal gånger, Buffalo Trace och nu Maker’s Mark!

Vi börjar med lite historia:

Saxat historia ifrån Whiskyguiden, men försökt dra ihop de lite, klippt och klistrat! För annars blir inlägget sju mil långt! Historian startar iaf med Familjen Samuels 1840 i Kentucky. Det lilla destilleriet destillerade enligt ett eget recept inom familjen Samuels under många år. Under förbudstiden hade destilleriet liksom flera andra i USA stora problem och blev tvungna att stänga. När förbudet upphävdes bestämde sig Bill Samuels Sr att nystarta destilleriet med ny utrustning och med en ny typ av bourbon.

Destilleriet förlades i Loretta, Kentucky, och konceptet blev en stor del majs, korn och vintervete. Bills fru Marge fick den stora äran att namnge & designa flaskan. Det ”nya” destilleriet invigdes 1958 och Maker’s Mark med den klassiska röda vaxtoppen började säljas för $7.

1975 tog Bill Samuels son Bill Samuels Jr. över företaget och endast fem år senare förklaras destilleriet vara ”A National Historical Landmark”.
Idag är 70 personer anställda inom företaget. Maker’s Mark har alltid betonat det traditionella hantverket bakom whiskeyn, vilket är påtagligt än idag. Populariteten krockar lite med ambitionen att ha destilleriet traditionsenligt och småskaligt. Att expandera destilleriet eller att öka antalet utgåvor är inte aktuellt för tillfället.

Innehållet:

Vattnet som de använder kommer från en lokal källa på området. Vattnet har runnit genom kalksten och är rent samt helt fritt från järn och andra oönskade ämnen. De sädeslag som de använder är 70% majs 16% mjukt vintervete från lokala bönder och 14% korn. Destilleriet menar att just vintervetet är en del av förklaringen bakom Maker’s Marks unika smak.
Destilleriet kokar mäsken i en öppen ”cooker”. Processen är långsammare än många andra destillerier i USA. Varje mäskning ger 18 och 2/3 fat råsprit vilket gör att de kan kalla sig small-batch whiskey då gränsen går på 19 fat per mäskningsomgång. De har 41 öppna jäskar av Cypressträ. Vissa äldre än 100 år. Varje jäskar rymmer cirka 40.000 liter. Lite av varje jäsning sparas för att användas vid nästa jäsning vilket något förenklat kallas ”Sour Mash”.
Faten är nykolade fat från vitek. Faten roteras i lagret, dvs de som legat längst upp efter en tid flyttas längst ned för att ta tillvara på det speciella klimat som råder i Kentucky.
Buteljeringen sker på plats vilket också inkluderar den klassiska doppningen av toppen i röd vax. Nu vet ni ganska så mycket om just MM

Slut på faktastöld ifrån Whiskyguiden. Ja ni ser ju man kan ju gå loss med hur mycket fakta som helst!

Vad jag tyckte:

Oj nu kommer de där svåra, att beskriva smaker! Första zippen. Jessus vad stark den är! Den ligger på en alkoholhalt på 45%. Å jag som tänkt småshotta den i fräcka tjocka glas som tål att daskas ned i bordet weastern-stylee (dock inte i mitt ekbord) Hur kommer de funka? De visade sig funka ba bra!

Systembolagets näsa & gom skriver ”stor, fruktig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkad frukt, muscovadosocker och smörkola”

Jag måste nog dricka mängda om jag ska kunna hitta på eller få till sånna fina beskrivningar. Så here goes nothing, ni får alltså ingen målande beskrivning från mig!

Stark!
God, absolut!
Köpa igen, jepp!
+ för fin flaska med vax! Nästan men bara nästan hemskt att sprätta den!

Beställningsnummer på Systembolaget är nr 558 & den rockar loss på 259 kronor för 700 ml

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.