Doft och smak

Gong Bao Ji Ding eller Kung Pao:s kyckling

| 1 kommentar

Visste inte vad jag skulle laga till med min Schichuanpeppar, som jag både köpt &  fått. Kastade ut en fråga på Twitter och fick tips från andra sidan jordklotet! Gör Kung Pao:s kyckling! Tipset kom från självaste Alvin Quah! Gör de här eller de här skrev han eller… ja ni fattar! Fan Twitter e coolt!  Alvin Quah känd från MasterChef Australia säsong 2

Kung Paos kyckling heter ”Gong Bao Ji Ding” 宫保鸡丁 på mandarin, och det är en klassisk rätt från Sichuanköket. Rätten kommer från Sichuanprovinsen i Kina och tillhör ”det västra köket” som också är det hetaste köket i Kina. Sichuanpeppar är en krydda som används mycket i det kinesiska köket, och då framförallt i matlagning i provinsen Sichuan. Kryddan består av ytterhöljet av en liten frukt från ett flertal växter i släktet Zanthoxylum. Trots namnet är växten ej närbesläktad med vare sig chilipeppar eller vanlig peppar, utan tillhör vinruteväxterna och är närmast släkt med citrusfrukterna såsom apelsin & citron. De kunde man fan inte tro! Fakta från Wikipedia.

Rätten har fått sitt namn efter ämbetsmannen Ding Baozhen (1820-1886). Han var tydligen född i Guizhou, men verkade som guvernör i Sichuanprovinsen under slutet av Qingdynastin. Han titulerades som ”Gong Bao” eller palatsväktare. När Ding anlände till Sichuanprovinsen uppfann kocken den här kryddiga rätten för att välkomna honom och rätten fick namnet Gong Bao Ji Ding.

Det finns två olika varianter av den här rätten, en sichuanesisk och en västerländsk, den sistnämnda är mest populär i väst, speciellt i USA & Kanada.  Haft turen att få både Sichuanpeppar och meatcleaver levererat  ändå från Kina. Tack Andre Öhman! Jag älskar min köttyxa! Om ni inte har en vän som varit i KINA, så kan ni köpa schichuanpepparn från peppargurun Gerard Vives återförsäljs av OliOli.
Den västerländska versionen kallas för Kung Pao:s kyckling och består av marinerad kyckling skuren i kuber som sedan wokas tillsammans med rostade osaltade jordnötter (skalade), röd paprika, hoisinsås och chilipeppar. I den ursprungliga Sichuanpeppar versionen av Gong Bao Ji Ding används kyckling som dess huvudingrediens och såklart Sichuanpeppar. Vanligtvis blandas Kung Pao:s kyckling med en i förväg tillredd marinad. Woken värms upp med olja och sedan tillsätter man chili och Sichuanpeppar och wokar dem snabbt för att ge oljan en god doft.


Kung Pao:s kyckling

De här behöver du ha:

4  kycklingsbröst i en-centimeters kuber
5 msk ljus sojasås, leta efter den! De ska jag göra och hoppas att maträtten blir lite ljusare nästa gång!
2 msk risvin, sherry eller vin
2 tsk socker
2 tsk risvinäger
2 tsk asiatisk sesamolja (eller jordnötsolja)
1/3 kopp vatten
1/2 kopp friterade jordnötter (eller vattenkastanjer)  Jag struntade i att fritera jordnötterna jag fuskade med torrostade!
4 st vårlökar, den vita och den gröna delen separeras. Skär den vita löken i 1 cm tjocka bitar och finstrimla den gröna delen.
1/4 tsk krossad Sichuanpeppar
2 – 4 torkade röda chilifrukter, ta bort skaften och dela dem i bitar (låt gärna fröna gå med om du gillar hetta)
2 tsk hoisinsås
1/2 tsk salt
1 cm ingefära, skuren tunt, krossad
1 vitlök, krossad
2 tsk maizenamjöl

Gör så här:

Förbered marinad i en bunke. Tillsätt 1 msk risvin, 1 msk sesamolja, 1 msk sojasås, salt och 1 msk majsenamjöl. Rör om så att allt blandats väl. Tillsätt kycklingbitarna och låt stå och dra i marinaden ca 20-30 minuter.

Förbered såsen i en mindre skål. Tillsätt socker, vinäger, sesamolja, vatten och 4 msk sojasås, 1 msk risvin och 2 tsk majsena. Lägg åt sidan.

Hetta upp woken eller en stor stekpanna tillsätt jordnötsoljan. Jag körde med Séchuanpepparolja och låt oljan bli het. Woka peppar, chilipeppar, ingefära, vitlök och den vita delen i vårlöken i ca 30-40 sekunder. Vänd ner kycklingen med marinaden och bryn ca 1-2 minuter eller tills kycklingen är gyllenbrun.

Tillsätt sen såsen och de gröna delarna i schalottenlöken, inte alla. Fint att garnera med!  Sjud tills kycklingen är klar. Tillsätt jordnötterna eller strössla över vid servering. Rör om i såsen så att den tjocknar. Låt koka ihop tills den blir glansig. Lägg på serveringsfat och garnera med finstrimlade vårlöken som du mindes att spara!

Bland de mest lyckade Asiatiska maträtter jag lyckats få fram ur mitt kök! De blev tillochmed glansigt och fint! Yup! Jag är helnöjd med både look och smak! Smakar mer…men kom ihåg kör ni med Séchuanpeppar, så se upp! Den är rätt starkt! Men jag tror jag hittat en ny kärlek och den stavas S I C H U A N!

En kommentar

  1. Pingback: Gong bao Ji ding – En grym kycklingrätt! - MotKina.se

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.