Doft och smak

Pizza med köpt pizzasås och Salsiccakorvsmul

| Inga kommentarer

Tidigare i detta år besökte jag Sthlm och där blev jag bjuden på en heltrevlig pizzalunch ute i Duvbo. I ett renoverat gammalt vattentorn har de öppnat en lunchservering där de gräddar och stenugnsbakar och lagar ekologiskt pizza och de använder gärna produkter som inte rest hela världen för att komma till dem. De erbjuder även salladsbuffe och dagens soppa! Bästa pizzaslicen jag åt va toppad med Salsiccakorvsmul. Ubergod så jag kör en härmapa! Kika gärna in på deras hemsida eller ännu hellre besök dem i sitt torn ute i Duvbo!

Ja även jag tar ibland genvägar. Testade denna en köpes pizzasås som va riktigt bra! Perfa att ha hemma och när man inte ids koka ihop en egen! Innehåller bara trevliga ingredienser, inköpt på Umeås enda delikatessbutik, DUÅ.

IMGP4422

Men börja med degen! Om du inte fuskat och köpt ett pizzakit! Men visst är det lite roligare och gå all in och göra det mesta själv!?!

 

IMGP7295

Pizzadeg

Här kommer ett recept på pizzadeg som funkar riktigt bra, smakar som på ”resturang” om man har högsta värme och använder grill och baksten. Å ja visst har jag nördat mig och köpt pizzainsats till min Weber!
3 1/2 dl vatten (iskallt)
50g jäst
2 msk olja
1 msk salt
ca 8-10 dl mjöl

rör ihop vatten+jäst+olja

tillsätt salt

knåda degen i maskin eller oldschool dvs för hand!

Jäs degen, Dela degen i minst 4 ”bullar” och lägg på fat i kylen med blöt handduk över i 5 timmar eller längre.

Medans degen jäser så kan du ju alltid koka en egen tomatsås, de brukar bli godaste. Samt snitta och stek salsciccan och smula den, ställ åt sidan tills dess du ska grädda din pizza!

 

Men för egen pizzasås behöver du:

Tomater, lite olivolja, lite socker, salt, peppar och oregano, timjan är trevligt att lägga i, vitlök och chili blir inte heller fel. Låt den sedan småputtra länge. Låt svalna! Mixa om du vill ha den helt slät.

Fyll på din skorsten med kol, tänd eld och invänta rätt glöd. Medans plockar du fram degen så den blir rumsvarm. Kavla ut den i rikligt med mjöl! Ju tunnare desstå trevligare tycker jag!

IMGP4425

Kavla ut degen till tallriks stora tunna pizzabottnar och toppa med hemkokt eller köpt pizzasås, strö över ost, pålägg, ost och strö över lite oregano. Spada upp pizzan på mjölad spade och fös snabbt av pizzan ner på din nu förhoppningsvis, jävligt heta ”pizza”sten!

IMGP4432

Grädda tills den fått fin färg och verkar frasig! Toppa gärna sedan den färdiga pizzan med lite ruccola och ringla ev över en kall trevlig vitlöksdressing.

 

 

IMGP4438

Just denna pizza levererade jag till min svåger Per! Å såklart levererad med moped samt i en sparad liten pizzakartong! Lite kul och festligt!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.