Doft och smak

Pappa Göstas kajennpeppargryta

| Inga kommentarer

En maträtt far serverade hemma då och då. Jo även far är bra på laga mat. Iom att han jobbade ute till havs ofta och särskilt vintrar med att bryta is så fiskarna i södra Sverige kunde komma ut på internationellt vatten. Så va de han som skötte spisen ombord förutom att styra båten.

De här behövs:

1 kilo högrev, skuren i kuber
1 hackad lök
salt och svartpeppar
buljong ja kanske 2 – 3 dl vätska. Går alltid att tillföra mer buljong allteftersom om man tycker de blir lite vätska men med crockpot så tycker jag man klarar sig rätt bra.
1 eller två kryddmått kajennpeppar eller mer, beroende på hur stark du vill ha just din gryta!
2 stora burkar med hela champinjoner, självklart utan spad!
3 morötter, slantade

Ge köttet en snabb förslutande fräsning, en sk sear. Lägg åt sidan, lägg i en klick smör och stek den hackade löken, låt dem dock inte bli för mörk. Slå i champinjonerna och krydda allt med lite salt och svartpeppar och den viktiga kajenpepparn.

Pappa gör alltid sin gryta i en emaljerad panna, jag kör i min crock pot som jag fått. Gjorde som med förra grytan jag bloggade om då Pappa Göstas kotlettgryta. 4 timmar på låg. Man vill ju ha köttet riktigt mört. Om du inte är bestyckad med en crock pot gryta så rekommenderar jag att du lägger i dina morötter sista timmen eller så blir de bara mush. Har du crockpot kan de gå med ifrån början. De håller faktiskt spänsten bra. Avsluta med en toppredning, du vill att grytan ska va simmig.

Serveras med kokt potatis, och gärna gele. Krisar det i skåpet funkar lingonsylt ochså bra, även om de blir rinnigare på tallriken.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.