Doft och smak

Smakfestivalen 2018 dag 1 och dag 2

| Inga kommentarer

Så var det dags igen!

Något som jag längtat efter. Ifjol va jag endast med 30 – 40 minuter och gick runt och kikade. Hälsan som satte stopp. Å iår så har jag lovat att va hundvakt och man ska hålla det man lovar. Så ni får endast ett kortare inlägg ifrån mig iår  men lite hann jag med och smaka och glutta på!

Första personen jag träffa och får en bamsekram av är kaffegurun Mattias Dellerhagen. Så kul att ses igen, senast va Februari nere i Stockholm på Fastfood mässan i Kista. Spatserade sedan in och träffade på fler kändisar som jag morsade på. Å mina favoriter Healty Way fanns utanför området i de vita tälten. Kanske den godaste falafeln som jag smakat och nu kan vi äntligen köpa Bjurholms falafeln i handeln i konsumentpåse. Den kommer i två versioner. Original och spicy falafelbiff. Så bra!

Sen i ståndet bredvid så fann jag en väldigt intressant och god produkt som en tjej i Vasa, Finland tagit fram. En fiskröra sk fattigmansröra gjord på outnyttjad fisk med finska ingredienser och smaker. Huvudråvaran är fisken id. Råvarorna är välkända och inhemska och tex svartpeppar och citron har ersatts av sånt som går att odla i Finland. Tyvärr kunde man inte köpa med sig av röra hem. RIktigt god röra som jag hoppas kommer över till oss i Sverige! Läs mer om produkten på deras hemsida Snickars deli.

Sen kurra det kistan. Gick runt och blev inte jätte inspirerad. Souvas eller kantrellklämma eller vildsvinstallrik lockade verkligen inte. Känns inte så sexy! Ville inte käka vanlig festivalmat, kalla mig snobb om ni vill det. Men så där stod han ju där iår med! Hansen med sin grymt goda porchetta! En sån fick det bli även i år. Vilket gott kött! Men snälla byt ut mackan, den gillade jag inte, tyvärr.

Sen körde Umeås ölbryggare gemensamt snack på scen, men eftersom jag inte är nån ölare så tog jag bara foto på det gänget! Sorry gubbar, hade säkert varit intressant och lyssna.

Å lyssnat hade jag nog gjort om det handlat om läskeblask. Men vi har många duktiga bryggare i stan. Å de är ju kul för alla som uppskattar öl! Sen va dag 1 slut för mig.

Nytt för iår är att man kan köpa Smakfestivalskuponger a 50 kronor styck som gäller inne på området som betalning och även som betalning för de olika krogar som under dagarna kör sk popup i stora tältet! De är de riktigt nya, minns ej om de fanns kuponger 2016?

Dag 2

Träffade på trevliga kaffevagnens ägare Christian Sjöland som bla säljer smörkaffe å såklart blev det lite trevligt surr om livet. Sedan träffade jag festivalledningen och surrade lite med dem. Gick sedan iväg och babblade med Jocke på Tonka – bistro café. Trevligt surr! Tonka har även små efterätter man kan köpa förutom käk.

Han bjöd på lite käk och se här bjussade han på sin populära Korean noodles med lax, här finner ni receptet på den. Men jag valde pinxtos – fräscht å lagom och så gott! Tack!

Kön ringlade lååång till Bastard Burgers foodtruck. Hamburgare är verkligen poppis i Umeå!

Å snart kommer de ju hit. Jag ställde mig inte i kö hos dem. Resonerar att jag käkar hos dem senare när de öppnat upp sin burger joint i stan. Hörde flertalet lovorda deras burgare och även några som gav tummen ner. Men så är det väl alltid. Alla har olika smak och tur är ju de!

Träffade Petter Thylin ni vet han med burgar monday på Umeås enda riktiga tapasbar – Tapas bar och deli gjorde årets första gästspel inuti tältet.

Tapas körde såklart på Spanska produkter. Vad sägs om en skinka som heter Jamon Bellota 75-50 % Raza Iberica.
”Iberico del Brillante” å nog fan va den brilljant! OMG! Får ni möjlighet att testa den gör det!

Såklart bjöd Petter mig på den! Så god! Vilken lyx för gommen! Det serverades även Gazpacho Blanco, en vit version på den vanliga gazpachon vi är vana vid. Boquerones och på ostbrickan va det Manchego Artesano 3 månaders och Monte Enebro.

Ha ha såklart jag köpte Ibericon del Brilliante oj oj, de är nog endast här på torget och ev hos Tapas bar och deli ni kommer kunna käka den. Petter avslöja inte ens vad den kostade per kilo. Alla maträtter kommer ifrån den Spanska provinsen Badjos Castuera.

Träffade sedan på Anders Samuelsson, kock på Gotthards krog.

Som i höst, ska axla Paul Svenssons roll i tv programmet Strömsö. Ska bli väldigt kul och se Anders i tvrutan och medans jag sitter och samtalar med honom så blir jag presenterad ett förslag. Att jag kan kanske kunde hoppa in å hålla i något som heter Äppelverkstaden på Lördagen. Något som David Knutsson ”dessermästare” från Gotthards krog egentligen skulle hålla i. Men ev hade han fått förhinder. Hade något med äpplen att göra. Baka med barn? Otroligt trevligt att bli tillfrågad, men som jag skrev tidigare har jag lovat att va hundvakt. Anna sa ju att jag hade vanan inne å stå på en scen och ha mygga. Grillade ju med Patricia och Pehr på festivalen år 2016. Men jag framför publik. Nae. Känns skumt att tala i mikrofon jue! Men som sagt VÄLDIGT kul att bli tillfrågad.

Senare på eftermiddagen skulle Umeås kommande resturang Harlequin by Hunger och Törst sprätta ostron och erbjuda bubbel ifrån Tattinger. Attans att jag missade ostronen! Lördag har fler gästspel, läs här i programmet om vilka!

Lite senare testade jag Coops foodtruck. Kul att de va på plats med egen foodtruck. Det blev en äggrullewrap, helt okej. Men inge whaow.

Utbudet att kunna köpa med sig produkter hem, led tyvärr av magert utbud! Jättesynd tycker jag, hade gärna sett matmarknad i anslutning till festivalen. Men superkul att de händer något som intresserar mig. Såklart infinner jag mig nästa år! Å då ska jag försöka täcka något mer och fotografera mer mat!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.