Doft och smak

Chokladfudge tårta

| 10 kommentarer


Tror inte jag ätit många godare bakverk. Jo en och de va på ett cafe i Stockholm som hette La Gourmandise och låg på Hamngatan och drevs av Laurent Tassel. (Han jobbar numera bara mot företag) Laurent Tassel – Patisserie Gourmandise AB. Där åt jag någon form av ”smörkola” tart. Den bästa jag smakat!

Men denna kommer inte långt efter och de bästa av allt! Du kan baka den själv! Detta är iallafall en kladdkaka med en fudgekola spegel. Blir minst lika bra som om den skulle komma från ett bättre bageri! Du känner ingen skillnad. Använd 70% choklad för ännu godare smak.

150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad (gärna 75% kakaohalt)
75 gram smör

Tillagning ca 10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smör och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet.Sikta i mjöl, kakao, och bakpulver, Rör i det avsvalnade smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna helt i sin form!

4. Blanda grädde, socker. sirap och choklad i en kastrull och låt koka under ständig omrörning i några minuter (jag tror jag koka min i 5 minuter) till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret, Häll sedan smeten på den kalla chokladbottnen som du gjort tidigare och låt kakan kallna helt.

5. Pudra över kakao, när du serverar eller skippa välj själv.

10 kommentarer

  1. ”Sjukt god” var betyget från gårddagens kräftskiva! 🙂

    Valde Lindt Excellence 70%-iga choklad till fudgen.

  2. Det kommer han få göra! 🙂 Den här kakan är nog den godaste jag ätit. Helt fantastisk!

  3. Den här ska jag prova göra ikväll ?

  4. Ser super god ut. Kan man göra den i en springfotm på 20 cm om man vill ha kakan lite högre? Måste kag isf ändra gräddningstiden? Eller blir den kanske ”hög” när man brett på fudgen? Tack för receptet!

    • Kakan är suverän! Nu har jag inte testat att göra i en springform på 20 cm, men de torde väl gå. Å kakan sätter sig i mitten och i den gropen som blir är den perfekta ”behållaren till fudgekolasåsen. Lycka till!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.