Doft och smak

Sjöbab

| 5 kommentarer

Ja men vad är de då? Sjöbab, det är som en kebab fast med fyllning från havet. Ett pitabröd som är fyllt med sallad och friterad strömming i vanliga fall. Men i min sjöbab stack jag ner friterad abborre som fick samsas med lite tomater, gurka och trevlig sallad samt toppad med en sjysst dressing, serverad i pitabröd. Otroligt gott och de känns fräscht! Jag använde mig som sagt av abborrefiléer och använde panko ströbröd. Ett mycket trevligt ströbröd som ger ett bra fraaaas! Abbarn fick sig ett äggbad och sen damp den ned i pankoströbrödet innan den åkte right ner i den heta frityrolja. Som vanligt var försiktig om ni friterar i vanlig panna och inte använder er av en fritös. De blir hett! Om olyckan är framme kväv elden med ett lock! ALDRIG med vatten! Passa dina fileer, de blir klara ganska fort. Värm under tiden på dina pitabröd i ugn på 250 grader. Skär av toppen på brödet och fyll på med grönsaker och den friterade firren.


En god dressing till sjöbaben är inte fel! Om man vill ha en stark dressing eller en mild en, får ens smaklökar bestämma. Kastar in recept på två stycken dressingar, en hot och en not so hot! Sjöbab ser man ofta på marknader under sommaren och de är första gången jag gör de hemma och de funka fin fint. Vintern rasar utanför men när jag biter i den tänker jag på solsken och klipphällar.

Hot dressing:

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
samal oelek eller sweetchili – kör på känn & smaka dig fram!
någon matsked god majonnäs
salt och svartpeppar

Not so hot dressing:

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
hackad dill
lite flytande honung
rivet citronskal
salt & vitpeppar

5 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.