Doft och smak

Fiskfärs puckar

| 7 kommentarer

Letat och letat efter ett recept som jag och mamma gjort flera gånger under min uppväxt. Men ingen av oss kan hitta igen det. Så de får bli lite improvisation. Jag kör på abborre idag, tror vi använde oss av torsk eller Alaska Pollock…duger fint till färs tycker jag. De enda vi minns va att receptet innehöll morötter i småkuber och gräslök.

 

Det här behöver du för 4 portioner:

450 gram fiskfile, blanda gärna olika vita fisksorter
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
halv dl mycket små tärnade kokta morötter
gräslök efter smak

Så här lagar du fiskfärs puckorna:

Skär fisken i mindre bitar och lägg i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs. Tillsätt ägget och kryddor och kör lite till. Tillsätt sedan grädden, lite i taget under mixning någon minut tills färsen är slät och har den konsistens du är nöjd med. Spill inte i för mycket grädde för då blir smeten lös och går ej att steka till puckar. Skala och tärna dina morötter i väldigt små kuber och koka på dem väldigt lätt. Vänd in dem i smeten, likaså den hackade gräslöken, vänd runt ordentligt så du sprider runt de i smeten. Värm på en teflonstekpanna och forma dina fiskfärspuckor, använd dig gärna av en utstickare. Blöt din skärbräda så får du loss dina puckar lättare från skärbrädan. Stek i smör på medelvärme några minuter på varje sida. Gott till fisken är en kall sås och kokt potatis, samt lite extra sallad, jag körde med späda kokta morötter, de kommer ju lixs igen inuti puckarna. Dryck som passar till är ett glas vitt eller servera med iskallt vatten, gärna med gurka i.  Det blir fräscht tycker jag!

Kall fisksås version 1.0

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
hackad gräslök eller dill
lite flytande honung
riven citronskal
salt och peppar

7 kommentarer

  1. Pingback: Fiskfärs puckar | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.