Doft och smak

Beer can chicken

| 10 kommentarer

Kärt barn har många namn. Beer can chicken, Beer butt chicken, Dancing chicken och Chicken on a throne och de Svenska namnet Ölburkskyckling! Har tillagat min kyckling  på en ölburk, flera gånger sedan förra sommarn. Egentligen ska den väl göras på en grill, men för att göra den på en grill behöver man ett lock, något jag inte har till min grill. Så jag brukar göra den i min ugn med toppenbra resultat. Saftigare kyckling får ni leta efter!

 

Köp en hel kyckling, öppna en ölburk och drick upp hälften av ölen, peta ned lagerblad, delad vitlök. Rubba in din kyckling ordentligt med mycket rub, även inuti. Kör gärna med en hemmagjord så varför inte testa Dirty bird rub Placera sedan din rubbade kyckling på din öppnade ölburk, ställ den sedan på en plåt/ugnsform och kör den 1,5 timmar till 2 timmar, längst ned i ugnen, akta på slutet så din pippi inte blir för bränd. Jag brukar köra min pippi i 150 graders varm ugn. Tänk på att va extremt noggrann när du hanterar din råa kyckling! Hygien är A och O! Diska skärbrädan & tvätta händerna!

 

Har själv köpt ett speciellt rör för ändamålet, med en stadig fot. Ett rör från Fumus, lätt värt stålarna, inge kul med en Beer can chicken som tippar i ugnen. Finns även en mojäng från Skultuna som kocken Erik Brännström tagit fram för Skultuna, som de valt att kalla Dancing chicken. Men visst, de funkar bra med ölburk oxå! Jag tycker verkligen ni ska testa att tillaga er nästa kyckling på de här sättet. Kanon tillagningssätt! Saftigare kyckling kött och krispigare skinn på en pippi får ni leta efter! Gör den i sommar vettja!

10 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.