Doft och smak

Kåldolmar med gyllene gräddsås

| 8 kommentarer

Mer husmanskost än så här kommer ni inte att få på min blogg! De här är inget ni svänger ihop på en kvart! Lite pickel & meck att göra! Men resulatatet! Oj! Dafgård, släng er i väggen! Även om jag gillar deras kåldolmar, så spöar dessa köpes dolmar med Legolas hästlängder! Förstår att vanliga familjer inte ställer sig alltför ofta och gör sån här husmanskost, för de tar rätt mycket tid att preppa och göra iordning. Men de är synd! För det här är värsta lyxmaten!

Ingredienser du behöver:

1 stort kålhuvve eller 2 små

Färs:

300 g nötfärs
300 gr fläskfärs
1,5 dl ris
ca 2 dl vatten
1 buljongtärning alt buljongpulver
0.5 tsk vitpeppar
1 gul lök, finhackad & lätt-fräst
1 ägg + 1 äggula
2 dl gräddmjölk
1.5 tsk salt
50 g smör + 2 msk mörk sirap
kålspad

Gyllene gräddsås:

Steksky + kålspad + 1 buljongtärning eller lite buljongpulver
3 dl vispgrädde
lite vatten
3 msk vetemjöl

Gör så här:

Ta bort yttre bladen på kålhuvuden och skär ut rotstocken.Inte världslätt!Koka med rotstocken uppåt tills bladen blir mjuka och går att sära ifrån kålhuvudet. Spara kålspadet.Låt rinna av på rena kökshanddukar.

Färsen:

Koka riset med buljongtärning alt buljongpulver och vatten under lock, cirka 20 minuter. Blanda nöt- & fläskfärs, det kokta riset, låt det svalna lite, kryddor, lök, ägg och äggula samt gräddmjölk. Smaka av med salt. Obs! färsen ska vara lös! Fast inte rinnig! Fyll kålbladen med färs och gör ett paket av varje blad. Lägg dolmarna i smord långpanna. Smält smör & blanda med sirap. Pensla kåldolmarna med blandningen. Stek i 175 grader varm ugn. Vänd efter ca 40 minuter. Stek ytteligare 20 minuter. Ös dolmarna med lite kålspad om det blir för torrt. Lägg på aluminiumfolie/bakplåtspapper och låt dolmarna stå ytterligare 20 minuter.

 

Gyllene gräddsås:

Tag stekskyn från dolmarna addera kålspad + buljongtärning så de bli ca till 6 dl. Tillsätt grädden. Vispa i redning. Låt såsen koka 3-5 minuter. Smaka av!
Servera kåldolmarna med sås, potatispuré och rårörda lingon samt pressgurka.
Pressgurka

1 st gurka
3 krm salt
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
4 msk strösocker
0,5 krm vitpeppar, malen
2 msk persilja, finhackad

Tillagning:

Skiva gurkan din tunnt med kniv eller osthyvel. Lägg den i en skål. Strö över saltet och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 min.
Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, peppar och persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering.

8 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.