Doft och smak

Min kallrökta Jack Daniels Honey marinerade kycklingfile

| 9 kommentarer

Ikväll så kör jag! Mitt egna experiment! Tinat kycklingfilè som jag ska marinera med Jack Daniels Honey och lite kryddor. Efter att ha marinerat kycklingbröstet så ger jag den lite kall rök från min smoking gun. En sorts pistol som leverar kall rök till valfritt livsmedel!

Du behöver:

kycklingfile
salt
svartpeppar
rosmarin
1/2 vitlöksklyfta som du gjort pure av
spill över Jack Daniels Honey och låt marinera, marinera länge!
en Smoking gun

Låt filen marinera länge åtminståne 3 timmar med Jack Daniels Honey och övriga kryddor. Sen tillför du kall rök rakt ned i en plastbytta med lock. Använd gärna burken du marinerar i. Röken tillför jag under några minuter med min smoking gun. En liten handhållen rök som jag köpte i somras. Led ned röken i ditt marineringskärl och låt röken absorberas/gå in i kycklingfilen. Rökte den ca 5 minuter. Nästa gång röker jag pippifileerna längre. Stek ditt kycklingbröst i het grillpanna, 4 minuter på varje sida. De brukar räcka! Annars ge den bara ränder åsså skjuter du in den i din ugn, tills den når 70 grader, låt vila lite innan du skär upp bröstet i tjusiga snea skivor.

Servera med whiskysås och små potatisterriner! Sjysst!

Masses whiskysås

 Från Masse: gör en såsbas med lök och rotfukter… stek dem lite mojsiga… tillsätt en klick tomatpuré, vatten och fond… koka och halvera… tillsätt grädde, låt koka upp… Jag hade i en 3 cl rock’n roll whiskey… låt alkon koka ner och sen var den klar, med lite justeringar av salt & peppar.

Jag körde på:

3 små morötter
liten bit palsternacka
liten bit kålrot
en gul lök
buljongtärning

samt

vispgrädde
whisky ca 3 cl

Hackade och skivade mina rotfrukter och stekte dem rätt länge, tillsatte klicken med tomatpuré, vatten & en buljongtärning, hade ingen lämplig fond hemma. Kokade rotfrukterna och lät det hela koka och halvera i mängd. Silade av rotfrukterna och behöll bara vätskan. Slog i vispgrädde (en ganska rejälskvätt) Kokade upp såsen på nytt och pytsade i whiskyn. Redde min sås med en sk beurre manié (Blanda ihop lika delar mjukt smör & mjöl till en slät klump. Tillsätt detta när din sås eller stuvning kokar. Tillsätt lite i taget under vispning, ju mer mjölblandning desto tjockare blir såsen. Lät sedan såsen gå ihop sig lite.

Potatisterriner

Skala potatisen och hyvla den tunnt, lägg skivor om vartannat och glöm inte att salt och peppar mellan varje lager. När du är nöjd rör ihop grädde och ägg och häll ovanpå. Baka tills klara i 125 graders varm ugn. Jag hade nog närmare 200 grader först men tog ned värmen efter ett tag. Stick för att känna så de är klara. Stjälp upp på skärbräda. Droppa lite olivolja ovanpå vrid över lite svartpeppar o strö över lite timjan.  Bygg sedan iordning din tallrik! Oj oj oj vad gott de blev! De smaka rent av mer och klockan är snart 2300! Mycket lyckat och se mitt första ihop knåpade recept. Ja jag blev nöjd! Nu skall detta recept lagas om och om igen så det sitter! Ha! Mitt och bara mitt recept! Inte helt omöjligt att jag gör detta till min paradrätt!

 

9 kommentarer

  1. Pingback: Min kallrökta Jack Daniels Honey marinerade kycklingfile

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.