Doft och smak

Shrimp Chowder

| Inga kommentarer

En krämig och lite rökig soppa. Krämigheten kommer ifrån grädden och rökigheten finner vi igen i baconet. En riktigt god och matig soppa som mättar bra.
För 4 rejäla portioner behövs:

2 skivor bacon
3 1/2 dl hackad gul lök
drygt 1 dl finstrimla stjälkselleri
1/2 tsk timjan
1 msk tomatpure
2 1/2 dl hönsbuljong
2 1/2 dl fiskbuljong
5 dl skalad potatis, skuren i tärningar
2 msk vetemjöl + 2 msk smör
ca 500 gram skalade räkor
2 msk finhackad dill
2 1/2 dl grädde + 2 1/2 dl mjölk
nymald peppar efter smak

Börja med att fräsa baconet, så de blir sprött. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Låt fettet va kvar i grytan och fräs lök och selleri ca 5 minuter, men utan att ta färg, dofta över timjan och klutta i tomatpuren. Låt fräsa ihop i 5 minuter till på låg värme, tillsätt sedan de båda buljongerna och potatisen. Låt små puttra ihop i ca 15 minuter. Rör då och då om i grytan.

Arbeta ihop smöret och mjölet med fingrar eller med tex en gaffel. De här är din redning! Lägg ned din redningsboll i soppan. Låt koka ytterligare några minuter och glöm inte att röra! Nu kommer soppan ta ihop, redas. Värm gräddmjölken och tillsätt lite i taget. Strö över dillen och rör så de blandas om ordentligt. Innan servering, lägg i räkorna och låt de bara bli varma. Det blir de på eftervärmen när du satt fram din gryta på bordet. Strö över de knaperstekta baconströsslet. Avnjutes gärna med ett bröd.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.