Doft och smak

Quino tricolore Paella och salzplanke

| Inga kommentarer

Börjar skvallra om saltplankan jag köpt, har haft den hemma hela sommaren, men inte kommit till skott. Gjorde en djupdykning i frysen och fann att jag hade fina stora räkor! Inte scampi, dessa är kungsräkor! MSC  godkända lirare.  Läs mer om dem hos ICA

Tände på briketter och inväntade, skalade ett par kungsräkor och behöll skalet på en. Arrangerade de glödande briketterna indirekt, med saltplankan i mitten. Ingen monstervärme behövs, runt 150 grader på locktermometern är lagomt. Olja lätt in ingrediensen du ska lägga på saltplankan och thats it. På med locket och låt räkorna stekas/kokas/grillas på saltstenen. De tar upp bra med smak från saltstenen. Ska bli kul att testa en laxportionsbit nästa gång. Plankan kan man använda flera gånger, man ”diskar” bara av den med vatten sedan den svalnat, torkar torr och förvarar sedan salzplankan torrt!

En planka kostar 99 kronor och du finner den hos Flaming Pig BBQ Kikade även i skåpen efter något kul att ha till Kungsräkorna. Kikade och kikade igen och föll för Quinoa tricolore. Valde att köra på deras recept på baksidan av kartongen. Så de fick bli Paella med quinoa! Rotade vidare i frysen och fann även sjyssta chorizokorvar från någon grillafton i somras.

Du behöver:

2 dl quinoa
1 gul lök
0,5 gram saffran
3,5 dl buljong
1 röd paprika
2 korva, gärna smakrik chorizo
skalade räkor, jag körde med mina GRANDE från frysen! Annars 300 gram vanliga små.
1 burk med musslor
salt och peppar
smör
1 lime
Lite kryddgrönt iform av slätbladig persilja tycker jag va trevligt att addera!

Gör så här:

Skölj quinoan och låt rinna av, hacka löken fint. Svetta löken i smöret och tillsätt saffranet, quinoan och buljongen. Låt små puttra i 15 – 20 minuter.

Strimla paprika fint och skär korven i skivor. Bryn på paprika, korv och räkor (körde min på saltstenen) och musslor.

Lägg över i grytan med quinoa och rör runt, smaka av med pressad limejuice och salt och peppar.


En vacker maträtt om än kanske lite för blöt, väljer nog ris nästa gång jag ska göra en paella men dåligt!?! Absolut inte!  Men min första quinoa blev inte luftig. De kanske den inte heller kan bli? Är ju rätt ny med alla dessa gryn och korn, men de är kul att testa och mättar gör dem!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.