Doft och smak

Lyxig fiskgryta ala restaurang Grodan

| 14 kommentarer

Det här receptet kunde man för x antal år sedan ladda ner från Grodans hemsida. Grymt! Har aldrig ätit på Grodan i Stockholm men den här grytan är king! Jag älskar denna gryta med smak från både saffran, chili, räkor, fisk & vitt vin. En fin fin rätt att bjuda på! Den räcker till många! Soppan går bra att förbereda, jag menar att du kan strimla grönsaker och koka upp buljong & tina, skala räkor, grädda bröd &  piska en egen majonnäs! Sen när man väl gjort iordning allt så krävs de inte så mycket tid i köket.

De här behöver du för 4 portioner:

1 gul lök, skivor
1/2 dl olivolja
2 paprikor i olika färger
1 pkt saffran
1 1/2 tsk curry
1 tsk basilika
2 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 dl vitt vin
1 brk krossade tomater
8 dl fiskbuljong
salt, peppar
600g torsk, körde med ryggbit jag hade i frysen samt lax. Skurna i kuber
3 dl vispgrädde
1 morot, strimlad i Julienne
1 liten bit purjolök, strimlad
100g skalade räkor

Skala och skiva löken. Hetta upp en gryta, slå i olivoljan och fräs löken utan att den tar färg. Skölj, kärna ur och skiva paprikorna. Lägg i paprika och kryddor i grytan. Slå på vinet, tomatkrosset från burken och fiskbuljong. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och slå på grädden.

Skala moroten och skär den i strimlor. Skölj purjolöken och finstrimla den. Lägg ner grönsaksstrimlorna i grytan. Låt sjuda ett par minuter. Lägg i räkorna och servera på en gång, låt det inte koka! Räkorna seega!

Majonnäs:

Gör egen eller smaksatt en köpt majonnäs med riven vitlök, salt, citronsaft & cayennepeppar! De ska va lite drag i den! Servera till grytan.

Frasiga krutonger:

Ta bort kanterna på brödskivorna och skär dem i kuber. Stek brödkrutongerna på stark värme i olivolja. Krydda med paprikapulver och lite cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar. Att strö ovanpå grytan.

Testa och gör den! Du kommer digga den dvs om du gillar fisk/skaldjur och saffran.

14 kommentarer

  1. Med dom ingredienserna kan det bara bli rätt – mycket snygga bilder

  2. Tack Rune, gillade de mörka bilderna bäst själv 😀

  3. Men gud så gott måste testas och det redan på Fredag.

  4. Till hur många är detta receptet?

  5. En sommarnatt då jag konsulterade Google så snubblade jag, som utav en händelse, över det här receptet. Lite senare bjöd jag några nära vänner på det och det blev en riktig hit!

    Tack för receptet, keep up the good work!
    (jag använde mig utav vinet Les Remparts des Ceps Dorés, att rekommendera)

  6. Pingback: Hektisk vecka | papavers

  7. Pingback: Fiskgryta a la Grodan | mittlivochmer

  8. Denna låter god. Det blir nyårsmiddagen!

  9. Kan tillägga att originalreceptet även har äpple och honungsmelon i samma fas som paprikan och kryddorna. För att runda av den lite skarpa tomatsmaken. Mycket god soppa.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.