Doft och smak

Skogschampinjonsoppa med Tynderö Gårdskrydda

| 2 kommentarer

Nu är de höst! De gick att käka utomhus men jag valde att gå inomhus efter jag fotograferat. Men de är nu varma soppor passar bra att käka! Ikväll blev de egen svampsoppa & hembakt knäcke, receptet på knäcket hittar du här.

De du behöver till soppan är följande:

500 gram ekologiska skogschampinjoner
1 gul lök
smör
potatis (skalade) några stycken, å finskivade ska de va!
5 dl grädde
5 dl mjölk
grönsaksbuljong, 0,5 liter använd gärna Voiltares den är god!
1 msk timjan, gärna någon grövre typ av timjan! Gärna compactus…en sån du odlat själv!
salt och svartpeppar att smaka av med
1 kork fin cognac

Skiva hälften av svampen grovt. Hacka den gula löken, ta fram en stor kastrull och dutta i en klick med smör, svetta svampen och löken några minuter. Lägg även i potatisen så den får gå med från början. Tillsätt buljongen, grädden och mjölken. Låt koka under lock i 10 minuter. Skiva resten av svampen i tunna skivor och stek dem i smör och krydda med någon trevlig gårdskrydda. Jag körde med Tynderö Gårdskrydda. En krydda som bla innehåller ostronskivling, vitlök och örter. Den är toppen! Ställ svampen sidan, men håll dem varma för dessa ska du toppa soppan med!

Skogschampinjonsoppa

Efter ca 10 minuter, mixar du soppan slät med mixerstav eller i omgångar med en mixerkanna.  Tillsätt resten av svampen och låt koka i 5 minuter till. De är nu du ska bestämma om du vill ”tjocka” upp soppan lite. Jag redde av den med lite såsmjöl. De blev bra tycker jag. Pyttsade även i en kork fin cognac på slutet! Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan med de stekta svamparna överst, garnera gärna med timjan. Servera med knäckebröd och smör, som förätt eller middag.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.