Doft och smak

Stina Patetsos knäckebröd

| 2 kommentarer

Låt er inte avskräckas, ni måste inte göra runda bröd med hål i! Även om jag tycker de är självklart!  Ni kan kavla stora sjok och sen bryta det itu om ni känner för det. Men kom ihåg det blir inte lika nördigt & fint! Vill ni se runda bröd, så får ni kika på blåbärsknäckebrödet jag gjorde tidigare, de inlägget hittar ni här.

De du behöver:

25 g färsk jäst
1/2- pkt malda brödkryddor
2 tsk salt
3 1/2 dl vatten
1/2 dl riktigt god olivolja
1 1/2 msk honung
1/2 dl naturell yoghurt
5 dl fint rågmjöl
5-7 dl grahamsmjöl
1-2 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön

Sätt ugnen på 225 grader. Värm vatten, olja och honung tills det är fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, rör om så att jästen löses upp. Tillsätt därefter yoghurten. Tillsätt salt, kryddor och mjöl. Blanda i lite i taget tills du känner att degen släpper kanterna. Häll på linfrön och sesamfrön efter smak. Jag brukar ta ungefär 1/2 dl av varje sort. Se dock till att degen INTE blir för torr utan att den är mjuk och elastisk.
Låt jäsa i minst 1 timme. Kavla ut runda supertunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.(jag brukar stansa ut mina med rundlar eller små skålar). Pensla bröden lite lätt med vatten innan de gräddas i ugnen (för en knaprigare yta). Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

Det här är Stinas knäckebröd, jag har ju tidigare bloggat blåbärsknäcke. Vilket som är godast? Vilket knäcker? Jag tycker ni ska testa & baka båda! Ena innehåller blåbär och i det degspadet ingår bla mjölk.  Jag älskar att baka matbröd, de är något speciellt med att baka bröd. Sen visst de tar ju lite tid och du ska ha lite grejs hemma, men tiden du lägger ned, får du igen i ett gott bröd. Så kul att baka, bjuda på, slå in med pappers-snöre & ge bort. Har gjort och kommer fortsätta göra det. Senast i helgen åkte jag runt med moppen och delade ut lite knäckebröd. Att få ge känns bra!

Tänkte jag inte bara rundkakor jag gör lite stix o ser de inte läckra ut? Garanterat nyttigare än chips! Sen kan man som Stina säger kan man mixtra med smaksättningen av brödet. Tänker nästa gång inte använda brödkryddor alls utan bara fänkål, kanske testa och smaksätta ett gäng ”kakor” med dill, borde va perfekt knäcke till kräftor/räkor! Aniskryddat knäcke till fisksoppa. Chiliflakeskryddade knäckestix kanske! Ja ni fattar…experimentera!

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Pingback: Skogschampinjonsoppa med Tynderö Gårdskrydda | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.