Doft och smak

Rosépeppargravad lax

| Inga kommentarer

Jag älskar lax varesig den är gravad, rökt, stekt, kokt eller inlagd! Lax är alltid rätt i min värld! En mycket användbar fisk! Blev sugen på gravad lax, men de tar ju några dagar innan den är klar, så framförhållning krävs! Men ju tunnare laxbit du gravar, ju fortare går det! Men räkna med 2 dygn för en lite tjockare bit. Tjockare bit ger dessutom större och finare skivor när du skär upp den. Passa så den inte övergravar och blir ”hård”. Man vill ju ha silkeslen & fin lax. Laxen är god på smörgås, god som nedan med sås och potatis, lätt halstrad, i sallad ja you name it! Lax is da s..t!

Gravningskryddor:

1/2 dl socker
1/2 dl salt
lite vatten
rejält med dill
2 msk mortlad rosépeppar

Blanda alla ingredienser och klappa in de i laxsidorna, lägg på dill och lägg i glasform och täck med plastfolie. Låt stå framme nån halvtimme så att salt och sockret vätskar, du kan hjälpa den processen med en gnutta vatten. Grava laxen i 2 dygn. Vänd på fisken några gånger. Skiva tunt, servera på tunnbröd eller som maträtt med kokt potatis och honungssås!

Honungssås

1 burk creme fracihe, vispa den gärna så den blir fast.
mortlad rosepeppar, efter smak
1 1/2 msk honung
1 tsk dijonsenap
salt

Mortla pepparn och blanda ihop övriga ingredienser och låt stå kallt fram till servering och mogna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.