Doft och smak

Ankarstock

| Inga kommentarer

Ett enkelt bröd att baka! Dock krävs de planering, då du inte kan grädda det förrens dagen efter!

8 stycken små limpor

Dag 1:

50 gram jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt

Dag 2:

50 gram smör
7 dl vatten
3 dl farinsocker
3 – 4 tsk salt
1/2 msk soja
7 dl vetemjöl special
17 – 18 dl rågsikt

Pensling:

Rapsolja
mjölk

Dag 1:

Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resterande vätska och vänd i rågsikten. Blanda samman ordentligt. Täck med plastfilm och placera sedan bunken i kylskåpet över natten. Vill man ha mer smak på brödet kan man dra i lite brödkryddor, eller så låter man påläggen få tala sitt språk!

Dag 2 – bakdagen

Ta ut fördegen och häll över den i en skål till en degblandare och eller en rymlig bakbunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vattnet och låt de få en temperatur på 37 grader / fingerljummet. Häll degspadet över fördegen och tillsätt farinsocker, soja och salt. Blanda väl. Vänd i vetemjöl och rågsikt och arbeta degen länge! ca 10 minuter i maskin och för hand i 20 minuter. (bakar du ofta investera i en degblandare, så lätt värt det. För de är as jobbigt att älta en deg i 20 minuter) Låt sedan degen jäsa i 30 minuter på varm och dragfri plats, täck med kökshandduk.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i lika stora delar! Väg dem gärna (kör inte med ögonmått för jag måste ha skelat) så du får lika stora limpor. Baka ut varje deg till små knubbiga limpor. Placera limporna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem tätt tillsammans. Pensla limporna med olja även emellan limporna – då de kommer jäsa ihop!

Låt bröden sedan jäsa i 30 minuter på varm & dragfri plats under en handduk. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda på nedersta falsen i ca 35 – 40 minuter. Ta ut bröden och pensla dem med mjölk. Låt bröden svalna under bakduk. Bryt isär bröden.

Trevligt att de blir 8 små limpor. Bra för då  hinner man äta upp en limpa, innan den hinner bli torr å kanske ha du har nån kvar på lut i frysen att ta fram då första limpan gått åt! Så jag lägger nån i frysen & resten ska levereras ikväll till mänskor jag gillar. Älskar att ge!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.