Doft och smak

Norrmejeriers Kulturfil med smak av björksav

| Inga kommentarer

Norrmejerier har släppt en ny fil med smak av björksav!

Kulturfilen är Norrmejeriers hyllning till den norrländska kulturen säger de. Inspirationen har de hämtat bland annat från Umeå, som både är björkarnas stad och en av Europas kulturhuvudstäder 2014! Björksaven i filen är tappad i Jämtland från glasbjörkar & hängbjörkar vid Storsjön. Filen har en fetthalt på 3,6 % så den är lite fetare än vanlig fil!

Fick förfrågan om jag inte vill blogga och ”lyfta” fram filen lite på min blogg. Jag lever ju och bor i Västerbotten, Holmsund, strax utanför Umeå. Såklart jag ville de! Men inge kul att bara plåta en förpackning rakt av…tänkte så de knaka och sökte lite efter glassrecept gjord på/med fil! Ha ha hitta flera glassrecept i Norrmejeriers receptbank. Se nedan för recept men först lite fakta om den fina förpackningen!

Filen kommer förpackad i fin förpackning, ja som ett litet konstverk! För att fördjupa oss ordentligt, så saxade jag fakta om själva förpackningen från Norrmejeriers hemsida!

”Förpackningen har inspirerats av Norrlands sprudlande växtlighet, där grenar och bladverk från björk växer runt förpackningen. Om du tittar extra noga kan du se att det i bladverket förekommer både texter och musik. Texten som finns i bladverket är skriven av Torgny Lindgren, det är delar ur en krönika från berättarmagasinet, ett magasin som gjorts i Skellefteå i samband med berättarnas stad och berättarfestivalen. Noterna kommer ifrån musikstycket Norrlandssommar, komponerad av Carl Wiklund. I illustrationen hittar du även lavskrikan, Norrbottens landskapsdjur och nässelfjärilen som är ett säkert tecken på att våren och sommaren är på väg. Visst känns det som ganska passande inslag till sommarens nya filsmak”

 

Så vad tyckte jag om filen!?!

Den är god, söt & krämig! Funkar kalas som mellanmål eller se nedan att göra fräsch glass av!

Nu gör vi gott!

Glass på filmjölk med smak av björksav!

För att göra den coola Norrländska glassen behöver du:

½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 msk honung
1 dl strösocker
3 dl Norrmejeriers Kulturfilmjölk – med björksav såklart!

Så här gör du

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp 1 dl grädde, honung, strösocker, vaniljstång och vaniljfrön. Låt svalna helt! Gärna över natten i kylen. Vispa sedan i resterande grädde och blanda den & filen med den kalla sockerlagen.

Kör sedan i en glassmaskin i ca 30 minuter. Låt glassen frysa till sig några timmar. Servera snygga kul med lite färska bär och någon smulad kaka, de ser trevligt ut och gott med lite krunch!

Fin fin glass

Glassen gjord på filmjölk blev en hit! Sjukt god och fräsch. Lite lätt syrlig. Kommer lätt använda filmjölk igen vid glasstillverkning!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.