Doft och smak

Grillad känguru med rostade grönsaker & rödvinssås!

| 10 kommentarer

Köpte hem ett för mig ovanligt kött häromveckan på Lidl! Hittade kängurukött i frysdisken från deras Deluxe sortiment, å det ångrar jag inte! Att jag köpte på mig 2 paket! Otrolig mört & gott kött! Faktiskt lite vilt över smaken, iofs hjälpte nog mina tillbehör till ochså! Testa! Har ikväll slitit så här kommer nu ett långt blogginlägg med många bilder!

Ugnsrostade grönsaker

Sötpotatis
Vanlig hederlig potatis
Palsternacka
Gul lök
Röd spanskpeppar
Timjankvist
Salt och lite svartpeppar

Klyfta i lagoma bitar och koka dem sedan nån minut. Typ 5 minuter. Stormkoka inte! Vi vill inte ha mos. Värm upp ugnen till 225 grader. Tippa i lite rapsolja i en ugnsform. Låt dina rotsaker först rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan i ugnsformen, vänd runt dem. Huller om buller! Rör sedan ihop lite vatten, honung och soja. Jag höftade! Har tyvärr inge mått men kan tänka mig.

1 dl vatten
1 – 2 msk soja
2 – 3 msk flytande honung

Häll på ovanstående alltså soja, vatten och honung.n Skicka in formen i ugnen, tid ja alla gånger 30 minuter. Vänd runt grönsakerna efter halvlek!

Rödvinssås

1 msk smör
2 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
4 dl vatten
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 msk kalvfond

Så här gör du en sjysst rödvinssås!

Hetta upp smöret i en lämplig kastrull och fräs löken ca 1 min utan att den tar färg. Rör ner råsockret och låt det smälta det tar ca 1 min. Tillsätt vinet, vattnet, balsamvinägern  och kalvfonden och låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. Du vill ju att vätskan ska förångas! Att vätskan reduceras ned!

Sila sedan såsen genom en finmaskig sil. Å kasta löken! Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner lite ”såsmjöl” utrört i lite vatten. Koka upp och blanka av med lite smör strax före serveringen.

Kängurun grillade jag sedan på het grill utomhus! Grilla ”snabbt” över het glödbädd! Du vill att köttet ska få fin färg!  Låt det sedan vila lite lite längre än vad du tänkt, gärna insvept i folie. Tranchera och servera med grönsaker och rödvinssås och köpesås om du vill. Jag testade Coops pepparsås, som va sjysst! Allt passade bra tillsammans. En bra barbeque med smak från Down Under!

 

10 kommentarer

 1. måste testa

  • Ikväll ska jag testa kängurukött som jag köpte på Lidl nu o veckan. 55 kr, dom hade även struts! Har lagt köttbitarna i en marinad och jag ska ha rödvinssås och sallad till det… mmmmm!!

 2. hej Matias 🙂 vet inte vart du bor men vi har fryst kängurufilé på vår lidl i tyresö iaf kul att du tyckte om den 🙂

 3. Otroligt gott bland de bästa man har provat

 4. Vilket Skämt. Fruktansvärt SEGT…!!! Blir bara Förbannad.

 5. Vad gör man med socker, soya och vattenblandningen?!

 6. Allt kängru kött är vilt. Det är lite av ett problem i Australien med den gråa kängrun som inte har några naturliga fiender så dom skjuter därför många kängrus varje år.
  Det är därför man ser det i frysdisken även på andra sidan jorden. Mycket bra kött och vilt kött det är det nyttigaste då det har ätit vad den ska och inte fått i sig massa antibiotika och andra kemikalier från köttindustin. Visst kan en å annan kängru ha fått i sig nått men om man drar ett genomsnitt så är det mycket nyttigare med viltkött än industi producerat kött.

 7. Har nyss provat.
  Kommer till exakt samma slutsats som Matias.

  Jag gjorde min maträtt mycket enklare dock.
  Kryddade köttet med grovsalt, grov och mald peppar, samt vitlökspulver.

  Eftersom erfarenhet av köttet saknades, följde jag på ett ungefär anvisningarna på förpackningen, vad gäller stekningen.

  Lurigt kött vid stekning. Inget kött vi är vana vid här, för det har en total avsaknad av fläsk, späck och senor. Och köttets densitet är oerhört tätt.
  Kanske just därför stekningen i två olika pannor, – först 3-4 minuter på hög värme för att bryna köttet, och sedan minst 10 minuter till i annan panna och på annan spisplatta, med närapå halverad värme. Vill man ha köttet ”well done”, så räcker den här processen inte. Det säger en hel del om köttets densitet. Men visst, väldigt smakligt blev det med köttet rött inuti också !
  I nästa vecka blir det att dyka ner i Von Lidl`s frysdiskar på nytt. Och har inte de kvar känguruköttet, så blir det att Googla var man kan få tag på det.
  Så bra var det.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.