Doft och smak

Tomatmarmelad smaksatt med långpeppar och vanilj

| 2 kommentarer

I höstas gjorde jag flera burkar tomatmarmelad, då på gröna omogna tomater smaksatta med timjan. Testar nu och gör en med köpta (bleka) tomater samt att jag kryddar med äkta vaniljstång och den mycket speciella kryddan långpeppar. Rätt ovanlig så du lär få leta! Du hittar bla långpepparn hos Oli Oli och numera har även Herbaria långpeppar.

Långpeppar (Piper Longum) fakta:  var troligvis den första pepparsorten som nådde oss i Europa från Asien. Dess popularitet avtog i takt med att svartpepparn blev vanlig. Idag är kryddan rätt ovanlig i europeisk matlagning, men används fortfarande i indisk matlagning och inläggningar, men har återigen blivit populärare i våra kök. Piper longum odlas i Asien.

Piper Longum - Långpeppar

Smak: den har en het, skarp, lite sötaktig smak och kan påminna lite om enbär. Den doftar tjära och rök och har en lång eftersmak.

Långpeppar en trevlig lite udda krydda som jag gillar!

Inte helt olik björkens hängen!

De här behövs för min marmelad:
Steriliserade burkar och lock. (Koka dem eller låt dem gå i het ugn)

500 gram tomater
1,5 dl syltsocker
1,5 dl strösocker
halv urskrapad vaniljstång, låt gärna själva vaniljstången koka med!
2 stycken hela långpeppar
saften från en pressad lime

Börja med att kryss-snitta tomaterna i botten, koka upp rejält med vatten och lägg i tomaterna och låt dem gå nån minut. Ta upp tomaterna och lägg dem genast i iskallt vatten, då blir det lättare att dra av skalet från tomaterna. Skär i grova klyftor och ta bort alla kärnor. Tycker de blir finare marmelad om du tar bort kärnorna! Hade lite brått igår och några kärnor hängde tyvärr med gr gr gr…så jag rekommenderar att ni passerar den genom en sil, på så sätt får du en helt slät marmelad och dessutom utan kärnor!

Liten men naggande god
Ta fram en lämplig kastrull och lägg i alla ingredienserna och koka sedan sylten sakta i ungefär 1 timme. Ta bort långpepparn och vaniljstången, de har nu gjort sitt! Passera gärna genom sil för att få bort alla kärnor.

Några burkar marmelad

 

Hälls sedan upp i steriliserade burkar, vrid på lock och sedan är de klara att ges bort. Perfekt till ostbrickan. En bit brie och lite tomatmarmelad and your in heaven!

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.