Doft och smak

Asiatisk oxfiletartar

| Inga kommentarer

Längtat så efter råbiff ja enda sedan i December, då jag avnjöt en förbaskat fin en på Köksbaren. Självklart ville jag göra en egen hemma och jag gillar ju asiatiska influenser. Så jag kikade runt lite på recept och menyer och fann Urban Delis och det är väl ifrån deras recept jag fått min inspiration.

Så här gjorde jag:

 

Dipsås

denna sås rör du sedan in i ditt hackade kött.

4 msk soja
lite risvinäger
lite mirin
hackad salladslök
1 – 2 rivna vitlöksklyftor blev alldeles lagom
färsk hackad koriander
sesamolja, efter smak
rostade sesamfrön
riven ingefära

Rör runt och ställ åt sidan.

Picklad gurka

tunt skivad gurka
strösocker
lite risvinäger
lite salt
strö över lite Shichimi Togarashi

Vänd försiktigt runt gurkan och ställ i kylen, den kommer att vätska sig och bli bra.

Ta nu fram ditt kött, jag använde mig av oxfile som jag först fryst. Se till att arbeta på en ren skärbräda och ska du bjuda så använda gärna latexhandskar också, då du inte ska tillaga köttet. Strimla först ner köttet och skär sedan så smått du kan.  Överarbeta inte! Tycker det är fint när man kan se små små tärningar. Lägg i bunke och slå över dippen och rör försiktig runt.

Montering:

Använd gärna en ring/stans när du ska lägga upp köttet, bottna gärna först med picklad gurka och sedan kött. Små droppar med chilimayo, klippt krasse och friterad rödlök som jag fått fick va med i mitt upplägg. Är övertygad att en bit päron till hade varit trevligt eller tillochmed tempura. Strö över lite mer Shicimi Togarashi och servera! Å glöm inte en lime, en klyfta som du eller gästen själv får pressa över. Väldigt trevligt. Eller så lägger ni upp i ett skal av friterad rispapper.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.