Doft och smak

Revolutions bröd från Cuba

| 1 kommentar

Cubanskt bröd är ganska likt Italienskt eller Franskt bröd. Vitt och lite segt, men inredienserna skiljer lite. Som ni ser så innehåller detta bröd inte många ingredienser och de är ett lätt bröd att baka hemma. Kalla det gärna nybörjarbröd. Men gott är de! Brödet kommer från Bernard Clayton’s New Complete Book of Breads.

Du kommer behöva:

1,2 liter mjöl
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk sugar
500 ml varmt vatten, tänk på den färska jästen, 37 grader!

Använd dig av en assistent är mitt råd! Den gör de här jobbet så mycket lättare, går givetvis att kämpa på för hand eller köra med elvisp. Själv brann min förra elvisp när jag körde en för tung deg. Så jag investerade i en ja rätt dyr assistent. Inget jag ångrar!

 
Knåda degen tills den släpper kanterna på bunken och tar ihop till en fin deg. Jäs under plastfilm i ca 15 minuter eller mer, tills du ser att degen jäst en hel del.  Tag upp och handknåda degen en stund, skär degen i två delar. Forma varje degklump till två fina bröd och snitta bröden på toppen med en sylvass kniv, jag snittade nog lite mesigt! Pensla bröden med vatten. Ställ in en ugnsplåt med hett vatten längst ned i din kalla ugn! Ja du läste rätt i en kall ugn…de här är fiffigt! Placera brödet ovanför plåten med hetvattnet och knäpp på värmen på 200 grader. Brödet kommer att jäsa och bli fint medans ugnen kommer upp i sin rätta ugnstemperatur. Grädda brödet i ca 45 – 50 minuter. Knacka på undersidan av brödet och hör om de låter ihåligt, då är de klart.

Passa brödet på slutet av gräddningen och lägg ev över ett bakplåtspapper om du tycker att brödet får för mycket färg. Brödet har ett hårt yttre och ett ganska tätt men ändå luftigt inkrom, perfekt att lägga något trevligt pålägg på, tror de kan funka bra rostat oxå. De får jag testa någon dag! Idag åt jag första skivan med smör och andra skivan med pepperoni.

Receptet hämtade jag från luculliandelights Men de är enkelt översatt av mig.

En kommentar

  1. Pingback: Toast Skagen, av de som fanns hemma | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.