Doft och smak

Saltstekta räkor & rökig aioli

| 6 kommentarer

Så sjukt gott säger jag ba! Sjukt gott! Im in LOVE! De här kommer jag göra mången gånger till!

djupfrysta räkor med skal
500 g grovt havssalt
2 msk konjak

Bottna en stekpanna med grovtsalt. Hetta upp pannan, lägg de otinade räkorna på saltlagret och stek på hög värme i 2 minuter. Vänd räkorna och stek 2 minuter till, dra sedan pannan från värmen! Om pannan är för het brinner spriten upp för snabbt och då hinner den inte sätta smak på räkorna. Häll på konjak, tänd på och låt brinna ut! Servera med aioli, citronklyftor och rostat bröd. Yeah!

Aioli

Jag brukar slå ihop min aioli i min köksassistent, har inga direkta mått, men försöker ge er ett humm här.

1 helt ägg eller 3 äggulor
1 tesked vitvinsvinäger
lite limejuice
riven vitlök…2-3 klyftor brukar bli lagom
1 tsk Dijon senap
salt
lite Cayenne peppar
rapsolja 2-3 dl
några droppar liquid smoke dvs om du vill ha rökig smak på din aioli, jag pudra även i rökt paprikapulver!

Kör ihop alla ingredienser i mixern utom oljan, tillsätt rapsoljan droppvis medans mixern går på racerfart…när den börjar ta ihop kan du strila i olja tillsdess du fått den konsistens du vill ha på din aioli.  Jag gör likadant när jag gör egen majonnäs, men då utesluter jag limejuicen och vitlöken men ersätter med lite citron istället.

Gör ett persilje & vitlökssmör och bre på några fransk skivor som du sedan grillar av i ugnen! Till de här hade de vart gott med ett glas cider eller vitt!

6 kommentarer

  1. Pingback: Saltstekta räkor & rökig aioli

  2. Pingback: Kvällsplock | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.