Doft och smak

Ryska blinier

| 1 kommentar

Sett färdiga fina blinier på affärn, men aldrig kommit mig för att köpa dem. Äsch smakar garanterat bättre med hemmgjorda ändå. Lite pill med smeten va de väl eller mest väntan på att den skulle jäsa klart. Stek i plättlagg, så får du tjusiga blinier. De smakar gudomligt, frasiga och luftiga, lätta, goda höga blinier. Du bjuder lyxigt gott om du tex toppar dem med gravad lax och rom. Gör smeten två tre timmar innan den ska gräddas så att den jäser fullt ut. Rör om i smeten försiktig ett par gånger under jästiden. Du får ut ca 15 – 20 blinier av detta recept. Tradionellt så brukar de innehålla bovetemjöl, men jag körde med vanligt vetemjöl och de blev bra de med.

Ingredienser

0,5 pkt färsk jäst
1 tsk strösocker
0,5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 st äggulor
2 dl ljummen mjölk, 37 grader
0,5 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 st äggvitor
raps- eller majsolja till stekning

Till servering:
smetana, hackad rödlök, dillvippa och sikrom, gravad lax om du har de eller toppa med valfri goda röra.

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.