Doft och smak

Egen trädgårdsketchup

| Inga kommentarer

Så en till grej som jag skulle ha gjort som jag kan jag ticka i. Nu har jag gjort egen ketchup! Säger bara så här…All you need is love och tid! De sköter sig ju själv ganska bra, du rör bara då och då i din gryta, men sen ska man passera den genom en sil för att få den slät och fin och efter det skall den gärna reducera ned eller ihop sig. De tar sin lilla tid. Men tänk på detta! Du kan krydda den precis som du vill! Den här gången följde jag ett ganska traditionellt recept. Å de innhåller följande!

Detta behöver du:

Tomater, jag använde en bunt körsbärstomater glömde faktiskt väg eller måtta (kanske 5 dl ) + en burk passerade tomater
Tomatpure, en redig klick!
1 stor rödlök, hackad eller strimlad
1 msk korianderfrön
1 msk fänkålsfrön
mindre än en halv dl rårörsocker, du kan alltid lägga till mer när du reducerar ihop din ketchup
1 tsk nymald svartpeppar
Salt, där höftade jag…
En liten bit färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, jag rev mina
2 msk rödvinsvinäger
basilika
1 halv dl vatten
1 halv röd chilifrukt, jag körde på rejält med chiliflakes!

I andra kokningen tillsatte jag:

1 msk finmortlad Herbaria Carpriccio pepparblandning som fick koka med sista 2o minuterna. Herbaria har även en hel del andra trevliga pepparsorter som kunnat få gå i tex långpeppar. Men denna gång körde jag deras pepparblandning där bla långpeppar ingår.
lite mer torkad basilika

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull, gärna 5 liters gryta, de vill gärna sprätta när man kokar den och de en hel del. I receptet står de att man ska he i vinägern i reduceringen…de kanske blir bättre. Alltså spar de till andra omgången/reduceringen. Jag kanske kokte bort mycket av syran!? Man kan nog alltid röra i lite senare om man tycker den är för mesig. Koka under omrörning i åtminståne 45 minuter. Dra av spisen och passera ned i ny ren kastrull. Koka åter upp din nu helt lena rena fina ketchup, addera rödvinsvinägern och låt den sakta reducera ned till den tjocklek du önskar! Häll upp på rena, helst steriliserade burkar. Förvara mörkt och kyligt!

Visst inget du kanske ställer dig och gör då och då ifall du använder mycket ketchup. För de tog sin lilla tid att göra. Men lite charmigt är de ju med egen! Hemmagjord ketchup. Erkänner att reduceringen gjorde jag dagen efter! Har länge tänkt på att göra egen ketchup och för ett tag sedan fick jag rejält med tomater av en arbetskompis både gula, gröna och röda, tack Christine Högberg! Nästa år! Då sätter jag upp mitt växthus och i slutet på den sommaren så lär det läggas in och kokas en del roliga saker dvs om jag lyckas med min odling! Min nykokta ketchup bekänner väl färg om en dag eller så då jag kommer att testa den mot bacon och ägg och stekt potatis! Är den för mesig då, då drar jag i mer syra! Men så här vid första avsmakningen kändes den bra!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.