Doft och smak

Masse Borglunds whiskysås

| 2 kommentarer

Fick fnatt häromdagen när jag såg ett inlägg i Facebookgruppen Vad lagar Du till middag idag Masse Borglund hade presenterat sin middagstallrik med en ubervackersås. Va bara tvungen att fråga om den. Fick svar samma dag, ja nästan på en gång. Pysslar ni med mat? Gillar ni Facebook, då tycker jag ni ska va med. Här finns de tips och råd och som ni ser recept att hämta!

Fick grunderna till såsen av Masse, hans sås blev såklart finare! Varför plåtade jag min mat på en orangetallrik? De förtog ju lite av den fina färgen på såsen, de hade vart snyggt med en vit ju! Orange o vitt porslin hade ju blivit bra kontrast ju! Attans oxå!

Från Masse: gör en såsbas med lök och rotfukter… stek dem lite mojsiga… tillsätt en klick tomatpuré, vatten och fond… koka och halvera… tillsätt grädde, låt koka upp… Jag hade i en 3 cl rock’n roll whiskey… lät alkon koka ner och sen var den klar, med lite justeringar av salt & peppar.

Jag körde på:

3 små morötter
liten bit palsternacka
liten bit kålrot
en gul lök
buljongtärning

samt

vispgrädde
whisky ca 3 cl

Hackade och skivade mina rotfrukter och stekte dem rätt länge, tillsatte klicken med tomatpuré, vatten & en buljongtärning, hade ingen lämplig fond hemma. Kokade rotfrukterna och lät det hela koka och halvera i mängd. Silade av rotfrukterna och behöll bara vätskan. Slog i vispgrädde (en ganska rejälskvätt) Kokade upp såsen på nytt och pytsade i whiskyn. Redde min sås med en sk beurre manié (Blanda ihop lika delar mjukt smör & mjöl till en slät klump. Tillsätt detta när din sås eller stuvning kokar. Tillsätt lite i taget under vispning, ju mer mjölblandning desto tjockare blir såsen/stuvning). Lät sedan såsen gå ihop sig lite.

Jättegod whiskysås, som jag kommer att göra ofta! Första whiskysås jag gjort! Den passade utmärkt med oxfile, smör & persiljeslungade vaxbönor och pommes frites.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.