Doft och smak

Ugnsbakad torsk med brynt Hollandaise

| Inga kommentarer

Fisk äter jag inte så ofta, minst en gång i veckan borde man köra med fisk. Finns ju massor av god fisk, lax, gädda, abborre, sik, torsk ja listan kan göras lång. Ikväll körde jag på torsk. En enkel torsk som är klar på en kvart med minimal effort att få den klar! I det här receptet är de tillbehören som tar lite tid.

Börja med skala potatis, som du kokar precis som vanligt, tälj till lite grönsaker och koka dem en liten stund, jag julienne skar mina tunt. Jag använde mig av morot, purjolök & sockerärtor. Lägg i kallt vatten när de fått koka klart, julienne skär du dem behöver de inte koka länge alls.

 

Salta din torskrygg, rejält med salt och låt stå en kvart, medans gör du nedanstående klart!
Värm upp ugnen till 200 grader och ställ in din torsk i 15 minuter.

Den brynta Hollandaisen

2- 3 äggulor
1 dl vitvinsvinäger
1 schalottenlök, finhackad
några dillstjälkar
salt
svartpeppar
100 gram smält smör

Smält ditt smör, låt de bli lite lätt brynt. Medans smöret svalnar av sig lite, så reducerar du din vinägerblandning ned till 2 msk. Placera dina äggulor i en bunke, som i sin tur får sitta i ett vattenbad. Piska ihop dina äggulor med den nedkokta och avsilade vitvinsvinägern. Piska rejält tills de tjocknar, slå sedan ned ditt nu avsvalnade smör i en tunn stråle medans du fortsätter vispa. Tag från värmen och rör ned hackad dill och salta och peppra. Om din sås skär sig, mata den med en till äggula och lite iskallt vatten på så vis kan du rädda din sås!

 

 

Slå bort vattnet från din grönsaker och smält en klick smör i en kastrull och låt din grönsaker gå varma i smöret. Montera på tallrik och servera! Hade inga räkor, annars skulle de ha vart snyggt (å gott) ovanpå torsken, nästa gång!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.