Doft och smak

Potatisbröd fyllda med rosmarin och panchetta

| 2 kommentarer

Baka, hur nice är inte de! Ni som följer min blogg vet att jag gillar att baka! Å då matbröd helst! Konditorprylar oxå men gillar att baka matbröd mera. Kanske för att de är lättare att få till iallafall tycker jag det! Här kommer ett recept på ett potatisbröd som jag bakat många gånger. Brödet är absolut godast nybakt och äts med fördel samma dag, men går utmärkt att frysa in! I brödet ingår potatis, har denna gång pressat 200 gram kokt potatis men de funkar även bra att baka på mos. Ja jag vet att de tar tid att baka och alla har inte den lyxen, men satan oxå! Baka för bövelen, ni spar stålar okej inte tid men hembakt är ju tusen gånger godare än de från butik. Å sen vet ni ju exakt vad som är i brödet! Så ta er tid! Nu i helgen och sväng ihop hembakt! Jag lovar att de kommer imponera!

 

Till ett gäng sjysst bröd behöver du:

800 gram mjöl. ca 13 dl, jag använde vetemjölet  Vinjett som är ett vårvete
15 gram jäst
4 dl ljummen mjölk
50 gram smör
1 msk salt
200 gram kokt potatis

Använd gärna en degknådare, en assistent för degen skall knådas 10 minuter!

Börja med att mäta upp ditt mjöl i bunken, tillsätt smöret och nyp in de i mjölet, tillsätt även potatisen och blanda väl. Värm upp mjölken och värm den till ca 37 grader, rör ut jästen i mjölken och slå de sedan över din mjölblandning. Börja knåda din deg på låg växel och kör på så ett bra tag, på slutet strör du i saltet och nu kan du i några minuter dra upp hastigheten en sväng. Låt sedan degen vila under bakduk eller i plastback med lock i en och en halv timma. Tag sedan upp degen och dela upp den i två bitar. Rulla sedan ut degen till två rullar och dela i så stora bröd som du vill göra.

Låt sedan jäsa ytterligare i en halvtimme, grädda i 22o graders varm ugn i ca 15- 20 minuter tills klara.

 

Denna gång valde jag att lägga på strimla panchetta och rosmarin på varje degklutt innan jag formade mina till bullar. Några av bröden gjorde jag mindre och bakade dem i små teracottakrukor, nya krukor som du klär med bakplåtspapper!

 

Visst ser de sjyssta ut!

 

Bröden blir väldigt fluffiga eller korrekt ord kanske är kanske luftiga!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.