Doft och smak

Elias trattkantarellsoppa

| 2 kommentarer

Döpte just min trattkantarellsoppa efter lill killen som plockat trattkantarellerna åt mig i Sigtuna (jo han hade nog viss hjälp) Elias heter han!

Gjort en del trattkantarellsoppor och alla blir väl rätt likadana, men idag så mixade jag och tog från två recept och emerga ihop dem till ett. Tror nu jag hittat min favorit.

2 dl trattisar som du blötlägger i hett vatten, i kanske 30 minuter. Spar svampvattnet!
1 finhackad gul lök
1 morot skuren i små små bitar
en klutt tomatpure
dofta över vitpeppar
timjan
½ dl ljus soja, inte mer!
5 dl grädde, du kan ta mindre om du vill och ta mer buljong jag gjorde tvärtom!
3-4 dl grönsaksbuljong
några drag på vitpepparkvarn
½ dl grådask, portvin
smulade även i en bit röd fishpeppar

Börja med att blötlägga dina trattkantareller. Finhacka din lök, hacka dina morötter, fräs lök, morötter, timjan, de ska bara svettas. Inte ta färg! Dra i en klutt med tomatpure och fräs ihop alltsammans. Krama ur svampen lite grand och hacka den i mindre bitar, de är inte så noga. Du ska lix ändå köra den slät med mixerstav. Lägg i svampen och låt fräsa ihop med de andra på låg värme, pytsa över lite av svampvattnet. Tillsätt grädden, buljongen och portvinet och sojan. Låt små puttra ihop 10 – 12 minuter. Mixa soppan helt slät. Red sedan soppan litegrand till önskad konsistens. Är olyckan framme kan du alltid späda den med mer buljong alternativ mer av blötläggningsvattnet, som du kom ihåg att spara!

Servera med små smörstekta toasts gärna toppade med getost, ett glas kall öl, bubbelvatten, eller mjölk. Käka soppan som en liten trevlig förätt eller som en middag. Då vill du nog servera soppan med ett mer matigt bröd, varför inte ett surdegsbröd med Västerbottensost på.

Blev det soppa över? Red soppan mer och du får en sjysst trattkantarellstuvning. De ska jag göra! Inte fel med svampkrustader imorgon!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.