Doft och smak

Pimpade lussebullar

| Inga kommentarer

Jag gillar ju Mauds Onnermarks, ofta enkla recept, å ville göra någon annan sorts lussebulle än samma vanliga jag alltid bakar. Googlade runt och hittade en tjej som bakat Mauds lyxbullar. Hon tipsa om att använda en lite mindre ugnsplåt…så de gjorde jag med! Men de skulle jag inte gjort!

Saffran för 40 kronor och äkta vaniljstång åt helvete! Mina bullar va så fina, men så sjukt ogräddade inuti när jag skar i dem! Blev så förbannad så att mat återvinningshinken först gick av när jag sopade ner degen i den! Sen låg den där på golvet å då hoppade jag på den oxå! Blir kul å ringa vaktis imorrn och säga att jag misslyckades med baket och va tvungen att hoppa sönt återvinningshinken! Öhh kan jag få en ny?

Men idag bakar jag om bullarna, köpt nytt saffran, ny vaniljstång. Använder en nalta större ugnsplåt här gången. Passa bullarna noga, jag tycker mina blev lite väl mörka.
Ja jag vet att jag är för noggrann. Har jag berättat att jag bakade bullar en gång för flera år sen som blev så jävla fula att jag va tvungen att kasta dem! Gick på affärn och köpte nya ingredienser och baka på nytt! Thats me!

Saffransdeg:

1 paket saffran, 0,5 g
50 g jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
2 st ägg
150 g rumsvarmt smör
11-12 dl vetemjöl

Vaniljkräm:

1 vaniljstång/skrapa ur fröna
3 dl mjölk
0,5 dl socker
1,5 msk maizena
4 äggulor

Fyllning:

75 gram smör
1 dl socker
1 tsk kardemummafrön stötta, ta mer om du gillar kardemumma! De skadar aldrig!

Pensling och glasyr

ägg
florsocker och vatten

Saffransdegen

Finstöt saffranet med lite socker. Blanda med den kalla mjölken och jästen.
Tillsätt övriga ingredienser men spara ett par dl av mjölet. Jäs 1 timme.

Vaniljkrämen
Skrapa ur vaniljstången och koka upp med mjölken.
Låt det svalna. Tillsätt äggulor, maizena och socker och vispa och låt det långsamt sjuda
till en tjock kräm. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen kallna i ett vattenbad.

Dela degen i två halvor. Kavla ut den till en platta och lägg i en långpanna (Jag tog en mindre variant) Bred ut vaniljkrämen ovanpå. Kavla ut den andra deghalvan och bred ut smörfyllningen, rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar och placera den ovanpå krämen. Jäs ytterligare en halvtimme. Pensla med ägg och grädda i 200 grader ca 20-25 minuter mitt i ugnen. Gräddade mina bullrackare i 20 minuter, sen slog jag av ugnen och lät dem gå 5 minuter till, vill inte att de ska bli rågräddade/flytande denna gång.
Glasera sedan bulla med florsocker när de kallnat.

Bästa bullar jag käkat? Svar nej! Klart de inte är, de är ju jag som gjort dem! Vill fan få till bageri-fluff-bullar jag med! Är det någon bagare därute, ge mig ett recept på Karlspaader-deg innan jag får spader! Okej då de blev goda men som sagt jag tycker hemlagade bullar tenderar att bli tunga. Kanske ska ge mig ikast med briochedeg igen…men minns det som ett rent litet helvete att göra den! Ja ja…nu ska jag tjura. Det är jag bra på!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.