Doft och smak

Ukha Karelsk fisksoppa

| Inga kommentarer

Svårt och veta om ursprunget på denna enkla men väldigt goda soppa, då flera länder lagar just denna soppa. I Finland heter den Lohikeitto och i Ryssland heter den Ukha, och där tillsätts inte grädde utan där serveras soppan i sin klara buljong. Men jag föredrar nog den med grädde i. Så därför valde jag att blogga Ukha – den Karelska versionen. Karelen där både Finland och Estland och Ryssland har sin gräns om jag fattat rätt. Måste nog studera kartan lite. Men nu va ju inte de här en geografilektion utan tänkt att va ett recept tips!

Du behöver följande:

en laxbit, med skinnet kvar
2 stycken morötter
1 gul lök
några vitpepparkorn
1 – 1,5 liter vatten
1 lagerblad
2 dl grädde
färsk dill

Buljong

Skär lös laxköttet ifrån skinnet, laxköttet skär du sen i kuber och lägger in i kylen. Spar skinnet för de ska du lägga i en kastrull med skivade morötter, skuren lök, några vitpepparkorn, lagerblad, lägg ner laxskinnet och slå på vattnet och låt sjuda i ca 20 minuter. Smaka av och förstärk med mer salt eller lite fiskfond, de gjorde jag. Sila din buljong. Ja allt du släppt ner i grytan ska väck!

Tillsätt sedan nya morötter skurna i slantar, inte för tjocka, gärna några skalade okokta små potatisar, hackad dill. Låt allt koka/sjuda minst 20 minuter så morötter och potatis är klara. Tillsätt sedan grädden och låt allt koka upp igen. Just innan servering tillsätter du din lax och nu drar du grytan ifrån spisen. Ja din lax blir ändå klar. Innan servering vid bordet strö över massor med finhackad färsk dill!

Servera gärna med mörkt rysk rågbröd typ Borodinsky, de är mitt tips, lite som Malaxlimpa, fast utan de söta.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.