Doft och smak

Molinogröt

| Inga kommentarer

Molinogröt en grov gröt som gör under för en trög mage!  Som de flesta som följer mig på Instagram & Facebook vet ni ju att jag inte är världen piggaste snubbe just nu. Legat inne på sjukhuset i 12 dagar och har opererat bort en njurtumör. De kunde inte göra en titthålsoperation på mig utan det blev en stor öppen op. Med ganska mycket värk. Har fått maxdos avTablett Oxynorm (opiat) som man kan få som cancerpatient. Oxyn fakkar min mage något enormt! Alltså tabletten gör att man lätt blir förstoppad. Som en sten! Å jag har nu fått order av doktorn att hålla magen i trim. Visst man kan käka olika medicinska preparat som påverkar magen. Men iom att jag är multisjuk så har jag redan så mycket mediciner. Så jag ska försöka fixa det naturlig väg.

Å eftersom jag jobbat i vården i nästan 30 år så minns jag en maggröt som serverades då och då på servicehuset där jag jobbade. Kärt barn har många namn. Cancergröt, Pajalagröt eller som jag väljer att kalla den Molinogröt. Det är en verklig mag-gröt! Innehåller mycket frukt och när man Googlar så ser nästan alla recept lika ut.

Det här recepet nedan gäller för två portionergröt

Ingredienser:

2 urkärnde katrinplommon, jag brukar ta 4 st!

2 stycken torkade aprikoser

1 msk russin, jag älskar russin så jag tar lätt mer än 1 msk!

2 msk helt linfrö

2 krm salt

3,5 dl vatten

0,5 dl kruskakli

1 dl havregryn

Ni får laborera lite, tweaka själva hur ni vill ha er gröt!

Gör så här:

Klipp den torkade frukten i bitar.

Häll sedan den torkade frukten och mät upp linfrön, kruskakli, salt i den gryta du ska koka gröten i.

Låt sedan stå över natten under lock framtill du ska koka den!

Tillsätt havregryn och kruskakli och låt gröten koka upp försktigt. Låt sedan sjuda i 3 – 5 minuter under omrörning. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera gröten med fet mjölk och lingonsylt. En jättegod och nyttig och fiberrik gröt. Som gör magen verkligen gott. Men visst du måste planera lite och blötlägga ”allt” dagen innan.

 

 

Grundrecepet kommer Mathem / Kerstin Eriksson

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.