Doft och smak

Sushi

| 1 kommentar

Blev häromdagen så sjukt sugen på sushi! Grymt gott, fräscht och lätt. Känns oxå mycket nyttigt. Gjorde det enkelt för mig och använde mig av rökt lax. Valde att göra
Makisushi…jag drar  hela processen med att koka riset, blanda in Mirin, Japansk risvinäger, socker.

Koka ris:

460 gram sushirus/Japanskt ris

7 1/2 dl vatten

Mät upp ris och skölj sedan mycket mycket mycket noga! Låt rinna av i sil minst en timma. Koka upp & låt de sjuda i 5 minuter under lock, sjud sedan riset i ca 12 – 15 minuter, dra av plattan, lägg en kökshandduk över och låt vila i 15 minuter. Medans riset svalnar gör iordning vinägerblandningen som skall röras in i riset.

Vinägerblandning:

5 msk risvinäger
1 msk Mirin
3 msk socker
2 msk salt

Rör ihop i kastrull och värm tills sockret löst sig. Rör hela tiden. Ta bort vinägerblandningen från värmen och låt svalna.
Rör ner vinägerblandingen i riset, rör med en sked eller stekspade, för att skilja grynen åt litegrand. Riset ska inte bli för blött!
Kyl av riset med en fläkt, fläkta tex med en tidning. tills de blir rumsvarmt. Låt riset ligga kvar i bunken täckt med en ren handduk till du skall använda det!
Kom ihåg: De kan ta flera försök att få till ett bra sushiris! Sen en viktig sak! Du ska aldrig spara sushiris!

 

Jag vill att ni testar och gör er egen sushi! Jag härmade Junkos Sushi goda Makirulle, så gott jag kunde!

gurkstav
paprika
ruccolasallad
röktlax skuren till en stav
Philadelphiaost

Du behöver en bambumatta, Nori ark och en vass kniv, din fyllning och lite tålamod!

 

En kommentar

  1. Använd INTE det här receptet på risvinäger. Risvinägern blir jättesalt och riset blev asäckligt. Var tvungen att slänga ett halvkilo ris och börja om igen.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.