Doft och smak

My take on a bisque

| 5 kommentarer

Kom till skott igår, sparade räkskalen och kokte räkfond på dem igår. Alla matmänskor gör de ju, så varför inte jag!

Till räkfonden behöver du:

räkskal
liten bit purjolök
morot
fänkål om du råkar ha det hemma
lite timjan
vitt vin
lite konjak
tomatpure
1 hackad vitlök

Lägg räkskalen och grönsakerna i en ugnform och rosta i ugn på ca 200 grader, rör om efter 10 minuter, rosta vidare i ca 10 minuter. Tag ut ur ugnen och häll över räkskalen i en kastrull, slå på lite vitt vin & lite konjak, fyll upp med vatten just så att de täcker räkskalen och grönsakerna. Dra i någon matsked tomatpure och lägg även i några svartpeppar och vitpepparkorn. Låt sjuda i 2o minuter, sila sedan fonden ned i en annan kastrull och koka ned den tillsdess att en 1/3 återstår. Smaka ev av med lite salt. Voila räkfond!

Min bisque

En ordinarie bisque brukar vanligtvis va gjord på hummer, men jag hade ingen hemma ha ha ha ha. Ingen aning om jag nu gått mot alla recept som finns och hädat med både torsk och räkor i!? Så detta blir alltså min take on a bisque!

räkor, skalade
torskryggfile, en liten bit
gurka som du skalat och trimmat fin
Tag fram & skala dina räkor. Lägg dem på en assiett, placera dem i kylen. Ta fram & tina din torskrygg. Krydda torsken med lite salt. Slå sedan mjölk i en kastrull & koka upp mjölken, smula i en fiskbuljongtärning och lägg ned din torsk. Stäng av plattan och låt torsken sakta bli färdig i den heta mjölken.

Tag din räkfond och addera vispgrädde, så mycket som du vill ha i. Koka upp.
Arrangera räkor, gurka, fisk på en fin tallrik och häll över din varma bisque eller gör som jag låt dina gäster själva göra det!

Servera gärna kokt småpotatis eller baugette alt krutonger för att på så vis få de att bli mer mättande.

 

5 kommentarer

  1. Pingback: My take on a bisque

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.