Doft och smak

Alfajores

| 6 kommentarer

Alfajores eller alajú härstammar från Spanien, men mitt alfajores recept kommer från Latin Amerika och skiljer sig en del ifrån den Spanska kakorna. Argentina är de idag som äter flest Alfajores, men de är även populära i Uruguay, Ecuador, Paraguay, Chile, Perú och i södra Brasilien. I Argentina & Uruguay, så innhåller de oftast dulche de leche (kolasås) men de finns även andra fyllningar. Finns även vita alfajores som kallas alfajor de nieve. De är täckta i florsocker. Finns en känd alfajores kedja i Argentina som heter Havanna. De är oftast förpackade i folie eller vaxat papper om man köper färdiga.

Du behöver:

6 1/2 msk smör, rumstemperatur
3/4 dl socker
1 tsk honung
1/2 msk apelsin cest
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 msk kakao
1/2 tsk salt
1/2 tsp bakpulver
1 burk kondenserad mjölk
Choklad att dunka de färdiga kakorna i.

I en bunke mixar du ihop, smör, socker och honung och ägg tills de är väl blandat. Sedan tillsätter du apelsinskalet och de andra torra ingredienserna. Mixa ihop degen till den är ganska fast, lite klibbig ska den va. Svep in din deg i plastfilm och låt den sedan vila kylskåpet i 1 timma. Värm upp ugnen till 175 grader. Ta ut din rulle från kylen och kavla ut den och ta ut kakor med hjälp av en utstickare i lagom storlek. (jag gjorde lite väl stora) Placera dem sedan på bakplåtsklädd ugnplåt och grädda dem i ca 8 – 10 minuter. Låt svalna.

För att sätta ihop din kakor med kolasmet  behöver du koka din burk med kondenserad mjölk i 3 timmar. Häll på vatten allteftersom de kokar bort. Burken ska hela tiden va täckt av vattnet. Annars finns de risk för explosion! Låt din burk svalna lite eller ganska mycket innan du öppnar den. Smeta kolakräm på en kaka och lägg på ytterligare en kaka som lock, pressa ihop dem lätt. Rinner de ut kola, så kan du lätt skrapa bort överflöd med en kniv. Doppa sedan kakorna i smält choklad eller rulla dem, kanterna i kokos. Låt kallna, innan du äter kakan.

6 kommentarer

  1. Pingback: Alfajores | Doft och smak

  2. Pingback: Marabou Choko Moment | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.