Doft och smak

Röka ost?

| 10 kommentarer

Idag har jag mest hållit på med min lilla trädgård. Min kryddträdgård som jag har på G i fönsterbrädan, har planterat om och satt i större krukor och stöttat upp med pinna. Men jag har även kallrökt en cheddar ost. Använde min Pro-Q smoker, en kallrökningsenhet som du laddar med spån. Sen tuttar man eld på spånet i ena hörnet, så följer glöden labyrinten. Den brukar pyra och producera rökpuffar i upp till tio timmar.

Tände jag på spånet och placerade själva kallrökningsenheten i botten på min rök, sen på med gallret och sen osten samt på med locket. Valde att ta ut en ost efter 3 timmar, den kommer nog bli väldans mild, om man får tro internet. Den andra cheddarbiten fick gå i 6 timmar innan jag plockade ut den från röken. Då såg ostarna ut så här! Kanske lite gulare men ingen större färgskillnad på 3 respektive 6 timmar i röken.

Så här ser själva kallröknings enheten ut när den har brunnit i ca 6 timmar. Bra med glödtid kvar. Fantastisk liten manick som funkar bra!  Inköpt hos ExtrmeFood

Ville ni se röken oxå?

Paketerad & uppmärkt ost, nu ska den vila några dagar i kylskåp. Sen hittar jag på något kul med den!

10 kommentarer

 1. Oj, vad häftigt. Vilken manick, osten ser vrålgod ut. Ska du kallröka ren och annat gott också?

  • Har rökt lite billigare kött med blandat resultat. Karre blev grym! Även fläskfile bidde bra…en sen fick jag ett rådjurslår och de blev disaster 🙁 Funderar på att gå en rök-kurs i höst och skaffa mig en rejäl rök!

 2. Grymt Zacke 🙂 Blir sugen på en sådan manick.

  • Köp en Håkan, de är inte dyra 😀 Gravade en laxsida och sen klappa jag den torr, la den i min röktunna, placerade kallrökningsenheten under och lät den puffa i kanske 8 – 10 timmar. Blev grymt bra hemmagjord Najadlax!

 3. Pingback: Najadlax | Doft och smak

 4. Hej, kan du beskriva hur du gjorde när du rökte karr’e med gott resultat?

  • Hej Martin, nu minns jag inte riktigt, men jag brukar lägga köttbiten i saltlag dagen före, eller två dagar beroende på hur stor köttbit man har. Saltet tränger in ca 1 cm / dygn. Dagen efter så tar du upp köttbiten, torkar den torr och låter den få rumstemperatur. Fyra igång din rök å försök hålla temperaturen runt 100 grader, det är lite trixigt man får va där å passa å släppa ut lite värme då å då. Jag använde mig nog då av min röktunna, den har ett kärl ovanför eldkorgen som man fyller med vatten, vet inte hur de funkar om den kyler/fuktar luften något. Alved brukar jag använda och då och då lägger jag in blötlagda kvistar med enris om jag har det. Lycka till med rökningen Martin! PS Du kan även ha en termometer i kötten å själva enheten hängandes utanför röken så får du ett hum hur du ligger till.

 5. Tack för ett intressant inlägg.
  Har själv prövat att kallröka, Hälleflundra, grevéost och rimmat sidfläsk.
  Allting vid samma tillfälle och med en hembyggd rökgenerator(i princip en kopia på den amerikanska A-maze-n-, fast i rostfritt nät istf hålplåt…)
  Generatorn funkade kanon, elva timmar av ”Thin blue smoke” med 200gr alspån från biltema. Osten fick ligga i 5,5 tim, Hälleflundran 12 tim och sidfläsket 23 tim. Allting ser bra ut, har bara smakat på fisken( för torr och för söt men helt ok för ett första försök.
  Men en sak stör mig, på alla ”kalla” delar i röken(vanlig klotgrill, modell mindre)galler, tempprobe, blev det en svart oljig beläggning, som rann lite hit och dit, fisken klarade sig men fläsk och ost blev det svarta streck på. Har som sagt inte smakat ännu men misstänker att denna ”kondens” kan vara skapligt bitter- kanske ohälsosam- och förstöra slutresultatet.
  Något tips på vad man kan göra för att undvika detta?

 6. Hej, Vart köper man den där labyrint manicken till spånet

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.