Doft och smak

Röka ost?

| 10 kommentarer

Idag har jag mest hållit på med min lilla trädgård. Min kryddträdgård som jag har på G i fönsterbrädan, har planterat om och satt i större krukor och stöttat upp med pinna. Men jag har även kallrökt en cheddar ost. Använde min Pro-Q smoker, en kallrökningsenhet som du laddar med spån. Sen tuttar man eld på spånet i ena hörnet, så följer glöden labyrinten. Den brukar pyra och producera rökpuffar i upp till tio timmar.

Tände jag på spånet och placerade själva kallrökningsenheten i botten på min rök, sen på med gallret och sen osten samt på med locket. Valde att ta ut en ost efter 3 timmar, den kommer nog bli väldans mild, om man får tro internet. Den andra cheddarbiten fick gå i 6 timmar innan jag plockade ut den från röken. Då såg ostarna ut så här! Kanske lite gulare men ingen större färgskillnad på 3 respektive 6 timmar i röken.

Så här ser själva kallröknings enheten ut när den har brunnit i ca 6 timmar. Bra med glödtid kvar. Fantastisk liten manick som funkar bra!  Inköpt hos ExtrmeFood

Ville ni se röken oxå?

Paketerad & uppmärkt ost, nu ska den vila några dagar i kylskåp. Sen hittar jag på något kul med den!

10 kommentarer

  1. Pingback: Najadlax | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.