Doft och smak

Najadlax

| Inga kommentarer

Storyn bakom Najadlax har jag saxat från Hälleviks laxrökeri ”Som så många andra goda rätter var Najadlaxen egentligen ett misstag från början. Det var i början på 60-talet som Verner Vögeli på Operakällaren hade beställt en stor leverans med rimmad lax, men istället fick kallrökt sådan. Tiden var knapp, så någon ny leverans var det inte tal om. Istället ugnsbräserar man den i vitt vin och buljong och serverar.  Resultatet blev utmärkt och receptet vidareutvecklas till en helt ny variant av laxrätt”

Om den storyn är korrekt vet jag inte. För mig är Najadlax, gravad lax som man kallröker. De ovan låter i mina öron som något helt annat! Kanske värt att prövas!?

För att få till Najadlax så behöver du grava en laxsida, så vi får börja med att grava firren. Så här gravar du!

Gravad lax 

1 dl socker
1 dl salt
dill
vitpeppar
lite vatten

 

Köpte en laxsida och delade den på mitten. Välj lämplig glasform och lägg först lite dill i botten, placera sedan ena laxbiten ovanpå, gnid in socker och salt, lägg på mycket dill. Gnid in resten av saltet och sockret på andra laxhalvan och lägg den ovanpå. Låt stå framme i rumstemperatur så den svettas lite och sockret och saltet börjar lösa sig. Jag brukar täcka formen med gladpack och sen åker den in i kylen. Vänder laxen minst 1 gång/dygn. Byter plats på dem. Så att laxbiten som sist låg i botten, nu kommer överst. Hur länge ska man grava!? Ja de beror nog mest på hur tjock din laxsida är och hur salt du vill ha den. 3 dygn, du får testa dig fram.

 

Najadlax

Torka din gravade lax torr med lite hushållspapper och lägg sedan in den i din rök. Jag kallrökte min från klockan 10 på morgonen fram till klockan halv sju. Jag kallröker med en PRO Q smoker från Maq. Se här när jag kallrökte ost. Kallrökgeneratorn köpte jag från ExtremeFood. Så allt du behöver är en röktunna, en kallröksgenerator samt tålamod. Thats it! Jag gillar Najadlax skarpt! Om ni har möjlighet att smaka gör det eller testa och gör er egen! Gott på tunnbröd eller som varmrätt, jag säger bara dillstuvad potatis och Najadlax!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.