Doft och smak

Panpizza med fläskfile och Srirachastekt lök

| 2 kommentarer

En riktig tjockbottnad pizza en sk panpizza. Ja ikväll gjorde jag den berömda Chicago-style deep dish pizzan, de kom på den redan 1943 på Pizzeria Uno, i Chicago. Innehåller mycket tomatsås och mycket ost som fyllning, den är ganska olik den tunna vanliga pizzan som vi är vana vid i Sverige!. Mer en paj än pizza. Mätt efter en slize!

Deg till panpizza:

3,5 dl mjölk
3 tsk torrjäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk neutral olja (ej olivolja)
640 g vetemjöl

Blanda i en hushållsassistent och använd degkroken, mjölk (värmde den inte ens), jäst. Mixa noga tills allt har löst sig. Släng i salt och mjöl. Men spara med att tillsätta oljan. Den tippar vi i på slutet! Kör nu din assistent på låga växel i ca 10 minuter. Under senare delen av den här processen tillsätter du oljan, en sked i taget. Platta sedan ut degen i en panpizza-panna. Glöm inte att smeta på olja i själva formen. Tjockleken skall vara ca dubbelt så tjock som hos en vanlig pizza och få en tjock rejäl kant. Pudra den lätt med lite mjöl och täck över alltsammans med plastfolie samt kör in den i kylen i minst 6 h! Den blir bäst om den får ligga där i 24 h. Min fick stå i kylen i 11 – 12 timmar. Smidigt!
Nästa dag tar du ut pizzabottnen och lägger på tomatsås och din favorittopping. Grädda sedan helst hela härligheten på en pizzasten för att få så hög värme i ugnen som möjligt. Skrämm upp ugnen till 250 grader. Grädda i ca 10 – 14 minuter.

Min fyllning:

Den här gången använde jag tunt skuren fläskfile som jag först marinerat  i svartpeppar, Maggie och hackad vitlök. Men se upp med marinaden för den mörade fläskfile snabbt. Skar även 2 stora lökar som jag lät åt ned i en skål av glas, sedan kluttade jag i säkert 2 msk Sriracha hot sauce rörde om och lät de marinera i några timmar. Stek sedan löken på svag värme i 20 minuter. Låt sedan kallna! Går bra att förbereda allt. Degen mår bara bra av extra jäsnning. Bred på din tomatsås ovanpå pizzadegen, lägg därefter på det marinerade köttet och lägg på en dutt Srirachastekt lök på varje filebit. Täck med ost. Kör in pizza i ugnen. Grädda som ovan!

Kolla så den är ordentligt gräddad! Den här gången fick jag skjutsa in min form i några minuter till i varm, men avslagen ugn. Man vill ju inte bränna kanterna för mycket!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.