Doft och smak

Mammas grönsakspate

| 15 kommentarer

Det här är en riktigt höjdare till pate! Perfekt att ha på ett buffebord. Min mamma brukar göra den då & då! Jag har alltid gillat den väldigt mycket. Så därför fick den namnet Mammas grönsakspate! Idag serverad jag gurka & tomat, lufttorkad skinka och en kall örtsås till. Riktigt gott! Man kan med fördel göra iordning den dagen före om man vill det. Så ni kan servera den ljummen eller kall. De funkar precis lika bra tycker jag!

Grönsakspate, servera ljummen eller kall

För att göra min mammas grönsakspate behöver ni:

1 pkt djupfryst broccoli…jag hade bara broccoli djupfryst på påse hemma så jag körde på känn!
1 purjolök, ca 3 dl finstrimlad
smör
1 röd och 1 grön paprika
6 ägg
1 liten tetra majs, gärna GoGreen
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 tsk riven muskot
2 tsk örtsalt
4 – 5 dl riven god ost kör gärna med wästerbottensost så du får lite smak!

Koka broccolin, först stjälkarna, ca 5 minuter innan topparna läggs i. Låt rinna av väl och hacka stjälkarna fint, topparna hackar du lite grövre. Fräs den tunnstrimlade purjolöken och den strimlade och hackade paprikan i smör. Vispa samman ägg, kryddor och mjöl och grädde.

Ett trevligt bord

Blanda i ost, och de gröna. Häll blandningeni en väl smord avlång brödform. Grädda på galler i 165 -170 grader i 1 – 1 1/4 timme. Låt paten svalna en stund innan den stjälps upp. Serveras ljummen eller kall gärna med gurka, tomatskivor och krasse runt om. Bonus gotta till är även lufttorkad skinka! Skippa den om du vill äta grönt! Räcker till 6 personer står det i receptet. Men jag tippar att på ett buffebord räcker den till kanske 10 personer eller fler!? Den är mäktig!

Min sås ä så enkel så de är bara örtkrydda, gräslök och Turkisk Yohurt!

En redig tallrik käk!

15 kommentarer

  1. Hur läckert som helst men var kommer mamma in i bilden? 🙂

    • Mamma brukar göra den här då & då! Därför fick den heta Mammas grönsakspate 😀 Bra du skrev och undrade Christer! Jag har nu uppdaterat blogginlägget! Tack!

  2. Ser så gott ut.
    Aldrig gjort denna typ av rätt, men den verkar ju suverän som bjudrätt med något, typ kyckling eller kassler eller som du skrev skinka till.
    Tycker det verkar vara mycket muskot, men det är väl den färdigmalda antar jag. Tack för tipset. Kul sida du gör o roligt med bilderna.

    • Muskot river man ju så mycket man vill och känner för. En del gillar inte muskot och man kan säkert skippa den. När jag gör potatismos har jag alltid i det. En tjejkompis kunde inte förstå varför mitt mos va så gott! Då sa jag till henne, riv lite muskot i ditt med, så ska du se att ditt mos lyfter! Tack Lena för feedback på bilder och blogg!

  3. Pingback: Krydda maten med Thomas Di Levas örtsalt | Doft och smak

  4. Pingback: Mammas grönsakspate

  5. Proffsigt med en ”örtig”, ”gräsig” Grüner Veltliner till allt det gröna…

  6. Hur mycket broccoli? Det är ju olika mängder i flera olika sorter

  7. @ Mona Sedbom Du jag hittar ingen info på hur mycket broccoli vi brukar stoppa i. Men chansa och kör på en liten påse med typ 400 gram, när jag gör paten igen så skall jag uppdatera receptet.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.