Doft och smak

Mammas grönsakspate

| 18 kommentarer

Det här är en riktigt höjdare till pate! Perfekt att ha på ett buffebord. Min mamma brukar göra den då & då! Jag har alltid gillat den väldigt mycket. Så därför fick den namnet Mammas grönsakspate! Idag serverad jag gurka & tomat, lufttorkad skinka och en kall örtsås till. Riktigt gott! Man kan med fördel göra iordning den dagen före om man vill det. Så ni kan servera den ljummen eller kall. De funkar precis lika bra tycker jag!

Grönsakspate, servera ljummen eller kall

För att göra min mammas grönsakspate behöver ni:

1 pkt djupfryst broccoli…jag hade bara broccoli djupfryst på påse hemma så jag körde på känn!
1 purjolök, ca 3 dl finstrimlad
smör
1 röd och 1 grön paprika
6 ägg
1 liten tetra majs, gärna GoGreen
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 tsk riven muskot
2 tsk örtsalt
4 – 5 dl riven god ost kör gärna med wästerbottensost så du får lite smak!

Koka broccolin, först stjälkarna, ca 5 minuter innan topparna läggs i. Låt rinna av väl och hacka stjälkarna fint, topparna hackar du lite grövre. Fräs den tunnstrimlade purjolöken och den strimlade och hackade paprikan i smör. Vispa samman ägg, kryddor och mjöl och grädde.

Ett trevligt bord

Blanda i ost, och de gröna. Häll blandningeni en väl smord avlång brödform. Grädda på galler i 165 -170 grader i 1 – 1 1/4 timme. Låt paten svalna en stund innan den stjälps upp. Serveras ljummen eller kall gärna med gurka, tomatskivor och krasse runt om. Bonus gotta till är även lufttorkad skinka! Skippa den om du vill äta grönt! Räcker till 6 personer står det i receptet. Men jag tippar att på ett buffebord räcker den till kanske 10 personer eller fler!? Den är mäktig!

Min sås ä så enkel så de är bara örtkrydda, gräslök och Turkisk Yohurt!

En redig tallrik käk!

18 kommentarer

  1. Pingback: Krydda maten med Thomas Di Levas örtsalt | Doft och smak

  2. Pingback: Mammas grönsakspate

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.