Doft och smak

Svart vitlök

| 3 kommentarer

Black garlic!

Svart vitlök!

Vad är det?

Sett flera kockar snacka om de på Twitter å sagt till mig att jag ska införskaffa den och testa den! Läste i Allt om Mat om den svarta vitlöken. Knäppte på laptoppen och begav mig ut på jakt. Dröjde inte länge innan jag hittade försäljare av den. Jag beställde min från Basement Design. Grymt bra service, snabb leverans. Jag hade min dagen efter beställning. Kul!
Black garlic

Så vad är då Black garlic?
Faktan är inhämtad från försäljaren Basement Designs hemsida och Black Garlic .se

Den luktar gott

 

Black garlic är en fermenterad vitlök, med en fyllig & söt arom. En helt unik smak som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. Smaken lyfter allt från kött och fisk till sötsaker och frukt till en ny nivå. Fermentering är en form av jäs process. Förenklat beskrivet, placeras vitlöken i en speciell patenterad ugn under 3 veckor. Därefter torkas den under en vecka. Processen förändrar vitlöken både i smak, färg och konsistens. Den typiska starka vitlökssmaken och doft är borta och har ersatts med en mellassmakande, söt, balsamvinäger karaktär. Som närmast kan liknas vid umami. ”den femte smaken”.

Jämförelse  mellan vanlig & black garlic

Fermenteringsprocessen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens med toner av balsamvinager, tryffel och umami en helt unik smak upplevelse. ”Egentligen är Black Garlic helt vanlig vitlök – utan alla de klassiska vitlöksdragen. Den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken saknas helt hos delikatessen. Däremot tar Black Garlic absolut inte ut den vanliga vitlöken på något sätt, inte heller kan den ersätta vitlöken som ingrediens. Vitlök och Black Garlic är två helt olika smaker och ingredienser, helt oberoende av varandra. Black Garlic ger bara ett nytt, djupare och något mörkare ansikte till vitlöken som vi hittills har känt den. Black Garlic är 100% naturligt framställt, helt utan tillsatser och fritt från konserveringsmedel. Kort och gott innehåller den bara en enda ingrediens – vitlök.

Genomskärning

Hur använder jag Black Garlic?

Precis lika användbar som vanlig vitlök är, precis lika ovanlig och mångsidig är Black Garlic i matlagningen. Black Garlic kan användas varm som kall. Antingen som smakförhöjare i form av en fond i grytor eller marinad, eller till och med som alternativ till choklad som smaksättning i glass. Användningsområdena är oändliga och fantastiskt goda.

Vattenlöslig – Black Garlic älskar vatten! Skala klyftorna och mosa till en pasta. Tillsätt lite drygt 2 msk kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos köttfärs, soppor, grytor och pastasåser.

Hackad – precis lika lätt som det låter. Hacka och lägg till i vanliga recept för ett smakboost. Risotto, pastasåser eller marinader.

Skivad – används rå i sallad och som komplement till egentligen vilken välsmakande rätt som helst.

Pasta – mosa Black Garlic tills det är fritt från klumpar. Sedan är det bara att lägga till i vilken maträtt som helst. Tips är att använda Black Garlic i smör, såser eller marinader.

Nu återstår de att testa den! Inte hunnit med det än, ikväll testar jag min black garlic aioli! Fler recept med den svarta vitlöken kommer! Tomatsoppa sägs lyfta till oanade höjder och köttfärssås likaså! Måste testas!

45 kronor kostar en påse med Black Garlic, å då får man inte en klyfta utan en hel vitlök.

 

3 kommentarer

  1. Pingback: Black Garlic Sweden | http://www.doftochsmak.se/2013/04/27/svart-vitlok/

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.