Doft och smak

Pilgrimsmusslor med mandelpotatiskräm & beurrè blanc

| Inga kommentarer

Receptet kommer från den trevliga kokboken Brydlings Fisk & Skaldjur av Carina & Ulrika Brydling inköpt på årets bokrea! Fantastiska bilder i boken av fotograf Helén Pe och jag fastnade direkt för pilgrimsmusslorna med potatiskräm och smörsås eller beurrè blanc som det heter på franska. Ha! Jag vill bättra på min köksfranska, inte många ord jag kan stoltsera med att jag faktiskt kan! Men nog fan kommer man långt med beurrè blanc, poivre , salè , piment rouge och cafè noir ho ho ho!

Egentligen är det här receptet inte krångligt, men de är lite moment för att få de klart. Å ja, de är verkligen värt ”allt” jobb du lägger ner!


Pilgrimsmusslorna saltar du lätt och vrider över lite svartpeppar, stek dem sedan i rätt het stekpanna, i ca 1 minut och 30 sekunder på varje sida. Servera direkt med potatiskrämen och den sjyssta beurrè blanc såsen. Otroligt najs! Ren å skär lyx. Ja magi! Nu är de provlagat och detta skall jag bjuda vänner på framöver. De blir fin fint!
Körschema:

Jag gjorde potatiskrämen först, varmhöll den försiktigt. Slog sedan ihop smörsåsen/beurrè blancen just innan jag halstrade pilgrimsmusslorna…jobba snabbt och någorlunda metodiskt, ha ha ha ni skulle se mitt överbelamrade kök, litet kök med 1000 saker. 

Potatiskräm

600 gram skalad mandelpotatis
2 dl gräddmjölk
50 gram smör
finrivet skal av en tvättad apelsin
1 finhackad schalottenlök
1/2 dl fint riven ost, gärna Västerbottensost
havssalt och svartpeppar
1 kruka dill

Lägg de skalade mandelpotatisarna i kokande saltat vatten, sjud dem mjuka. Häll av vattnet och låt dem ånga av. Medans den nykokta mandelpotatisen ångar av, värmer du gräddmjölk, smör, apelsinskal i en kastrull. Pressa den varma potatisen, med hjälp av en potatispress. Häll den varma vätskan, löken och osten över den pressade potatisen och vänd ihop till smidig kräm. Jag drog de snäppet längre, pressade moset genom en chinoaisse , för att få de helt slätt. Vi vill ju ha en len potatiskräm! Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd just innan servering i hackad dill. Annars förloras den vackra gröna färgen.

Smörsås eller beurrè blanc

2 finhackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 grovt hackade persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
4 msk grädde
100 gram smör, rumsvarmt

Blanda lök, vin, vinäger, persiljestjälkar, och peppar i en kastrull. Reducera/koka ner tills de återstår 3 msk vätska kvar. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt grädden och låt koka upp. Dra från värmen och montera ner smöret klickvis i såsen under kraftig vispning. Smaka av med salt.

Mandelpotatiskrämen med en hint från apelsinskalet tillsammans med beurrè blanc och musslan är fantastiskt! Ta er tid & laga till det här! Lova!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.