Doft och smak

Kubansk mojomarineringslag

| Inga kommentarer

Ikväll kände jag för pork chops ja fläskkotletter, men inte ba stekta med champinjonsås och kokt potatis! Utan en lite mer festlig sådan! Längesedan jag bekantade mig med det Kubanska köket! Så de va dags! Jag gick all in med både mojomarinad, sofrito och plantains! Gott så in i baljan! Testa!

This one

Till den Kubanska mojomarinaden behöver du:

4 1/2 dl syrlig apelsinsaft men jag antar att ni som jag stöter på patrull. Mixa er egna på lime citron och apelsin, jag använde färskfrukt!
1/2 dl olivolja
6 salladslökar både vita å gröna, här tar vi reda på allt!
2 stora chipotle i adobosås
2 msk salt
1 msk svartpeppar
2 tsk malen spiskummin
2 – 3 tsk torkad oregano

Mixa allt i en mixerkanna i ca 1 minut. Klart!

Marinera ditt kött så länge du kan, gärna i vaccpåse om du kan, eller pröva att sprutmarinera ditt kött. Denna marinad funkar till både gris och fågel. Håller över natten i kylen, marinaden alltså!

IMGP3632

Plantains

Skär 1 cm tjocka slantar av matbanan och fritera dem gyllena i 175 grader, ta upp och tryck dem platt med stekpanna eller din handflata då de svalnat lite. Lägg på papper! De ska friteras igen innan servering och saltas!

Sofrito

Ett fantastiskt tillbehör! Sägs va Kubanernas ketchup, en ”salsa” som används flitigt i det Kubanska köket å går lätt att variera!

röd paprika
grön paprika
gul lök
vitlöksklyftor
2 msk olivolja
mogna tomater
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 nypa strösocker
1 msk vitvinvinäger
alt vitt vin någon dl om du råkar ha en skvätt! Blir ännu godare då!

Hacka allt ganska grovt. Svetta löken glansig, tillsätt övriga ingredienser och låt puttra sakta tills sofriton tar ihop lite. Tips testa och krydda upp den med lite chili och hackad bladpersilja! Servera ljummen smakerna kommer fram bäst då!

IMGP3674
Torka av de mesta av marinaden ifrån kotletterna, jag stekte mina i min stekheta grillpanna ca 2 minuter på varje sida. Härligt syrliga och perfekt stekta blev de. Inte de minsta torra! Riktigt nöjd med kvällens käk, både kött, sofrito och plantains! Känns som denna grillsommar kommer bli lyckad! Är vädret emot en så kan man alltid fuska med grillpanna inomhus även om jag tror dessa rackare hade blivit ännu godare på grillen!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.