Doft och smak

Taco på kalvtunga

| 2 kommentarer

Har herrn halkat och slagit sig i skallen? Taco med tunga! Käka tunga? Men hur och varför!  Hur smakar det? Jag kommer till de i slutet på inlägget!

Vet inte vart jag såg bilden på svart böngryta, toppat med ett friterat enchilada bröd, avacado, och tunga mm

Så jag tänkte det där vill jag både göra och smaka. Uj uj höga förväntningar måste jag säga att jag hade. Så iväg och leta efter tunga, som jag tillslut fann, de fanns både gristunga och kalvtunga, jag köpte den senare. Väl hemma så peta jag igång min sousvide och packade om tungan och lät den sedan plumsa i 63,5 grader upphettat vatten i 48 timmar! Ooo yes jag kan planera, då de gäller mat!

Jag går inte in så mycket på tillagningen av själva tungan, när den badat klart så drog jag av de yttersta skinnet på tungan för att bli av med papill ytan, för de ser ganska så nasty ut! In i kyl med tungan!

Så till den mycket enkla men förbannat goda svarta bönsåsen/grytan! Som jag hittade på ur huvudet, inget recept att följa! Ikväll gick jag på min smak å de blev riktigt bra!

Du behöver:

1  gul eller röd lök, ganska grovt hackad
1 tomat eller två, hackad i jämna kuber
liten dutt tomatpure
en bit spetspaprika, strimla
400 gram avrunna svartabönor på tetra
2 små kulor chiltepin – het chili
buljong tärning
peppar
2 vitlöksklyftor

Svetta lök och paprika, vitlök, Tillsätt tomaterna och de svarta bönorna, krossa din chiltepin. Tillsätt chiltepin, buljongtärning och lite vatten. Låt puttra sakta, rätt länge tills nästan alla vätska kokat in. Smaka av med peppar.

Fritera små enchiladasbröd så de blir krispiga och gyllene, låt dem rinna av på lite hushållspapper. Ta ut tungan ifrån kylen och skär rätt tunna skivor av tungan. Bottna en tallrik med din bönsås, lägg sedan på din friterade bröd, toppa gärna med avacado, tunga och kanske någon liten klick creme fraiche, helt naturell eller dopad med extra chili! Toppad med hackad koriander.

IMGP0989

Så varför!?!

För att jag kan och vill! Sen är det ju ”inne” med att ta tillvara på så mycket som möjligt ifrån djuren vi käkar så varför inte tunga!

IMGP1015

Men hur smaka det?

Speciellt, som en blandning emellan skinka & sylta. Otroligt mört och texturen är väldigt tät.

IMGP1006

En maträtt som jag kommer göra igen, men då gör jag nog mer än en tunga, den badade trots allt i två dygn! Maträtten ikväll blev riktigt riktigt bra och lyckad! Kan nog peta i tre kulor av chiltepin nästagång, vem minns en fegis! Frasigt bröd och böngryta möter otroligt mört kött i samma tugga
= sjukt bra!

IMGP1001

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.