Doft och smak

Tonkatsu

| Inga kommentarer

Jag fortsätter att inspireras av det Japanska köket, denna gång testade jag tonkatsu. Väldigt enkelt översatt av mig. Friterad kotlett, men kan likväl göras på kyckling. Men jag körde på kotlett, köp benfri, jag köpte såklart med ben. Så jag började med att skära bort benet.
Putsa kotletten fint, jag bankade ut min kotlett litegranna. Skär sedan några snitt i kanten samt skåra ytan på kotletten i ett rutnät. Salta och peppra bägge sidor och forma till den som den såg ut innan du banka den. Ställ kallt.

Slå upp vetemjöl i en skål. Knäck och vispa ägg i en annan skål. Slå upp rikligt med pankoströbröd i en tredje skål.

Slå på fritösen och låt den komma upp i ca 175 grader.

Medans fritösen jagar upp och efter rätt temperatur, så fin riv vitkål. Jag valde både vitkål och rödkål, mest för estestiken! Till den här rätten kan du om du vill såklart servera ris, men det behövdes inte tycker jag.

Passa även på och gör din egna tonkatsu sås, de är enkelt!

1 msk ketchup
stänk i Worchestershiresås efter smak
nån tsk eller 2 strösocker
1 1/2 tsk ostronsås

Vispa ihop och smaka av! Tonkatsu sås receptet kommer ifrån Namiko Chen / Just One Cookbook

Vispa även ihop köpes majonnäs med lite misopasta, fint att ringla över den friterade kotletten.

Gör så här:

Tag ut köttet ur kylen och vänd det noga i vetemjöl, sen fullföljer du med att bada kotletten i äggvispet för att sedan täcka kotletten med panko.

Släpp försiktigt ned kotletten och rör din korg så att kotletten inte friteras fast i fritöskorgen, de är inge skoj! Den här gången gjorde jag bara två kotletter. Lät den första kotletten gå ca 1,30  minuter på varje sida, tog sedan upp kotlett 1 och la sedan ner kotlett två i den heta oljan. När den va klar så la jag även den på papper en stund. Låt dem vila säg 3 – 4 minuter. Sen tog jag helt sonika båda kotletterna och friterade dem dem en vända till för att få dem extra frasiga. Typ 30 sekunder på varje sida. När du sticker i dem ska klar vätska sippra ut. Servera med vitkål och tonkatsu såsen och majonnäs. Hur gott som helst! Å ja jag åt två kotletter och vägde upp med lika mycket råriven vitkål! De ni!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.