Doft och smak

Gingerbeer

| Inga kommentarer

Alla snöar vi in på olika saker. Jag just nu på dryck och på pizza. Jag är inte nykterist, men väljer alltid läsk före vin eller öl. Länge sedan jag va vimsig i plymen eller rullade hatt på stan. Så många gånger försökt gilla båda dryckerna, men kan inte förmå mig gilla varken öl eller vin. Men fått en ny förälskelse. Ginger Beer å alkoholfri sådan. Så jag tänkte lyfta fram några olika alkolfria tips på min blogg. Alkoholfritt säger ni? Ja säger jag, drycker med ahol i lyfter så många andra bloggare fram bättre, där de beskriver den kalkrika jorden som gått upp i den mognade gröna druvan där man kan känna vindslagen ifrån fotsvett ifrån de som pressat druvorna på gammalt maneer. Hur tycker ni min målande beskrivning låter?
Slut å fjanta nu Matias…

Ginger Beer vad är det?

Ginger beer eller ingefärsöl på svenska å då rakt översatt , aldrig sett den benämningen på en flaska här i Sverige dock. Ginger beer är en dryck bestående av sockerlösning och ingefära. Lösningen får jäsa i försluten flaska, varvid den blir kolsyrad.

Det finns faktiskt några olika sorter om man ids leta lite. Å jag älskar ju att leta! Sakletare Zakrisson, thats me! Jag tror jag har hittat de vanligaste på vår marknad.

Mitt urval av gingerbeer

Ingerfärsdricka ifrån Kung Markatta
GingerBeer ifrån Grace
Organic sparkling Ginger ifrån Whole Earth
Ginger Eagle ifrån Harboe
Fentimans gingerbeer
Ginger Beer ifrån Fever -Tree
Ica Selections egna Ginger Beer
Ginger Joe ifrån Stone´s finns både Ginger och Pear
Britvic – ej sett i butik. Så tack Petter & Sofia på Tapas Bar deli, Umeå
Bundaberg
Old Jamaica Ginger Beer som jag fick av Snacksbolaget

Som ni ser har jag lyckats hitta rätt många sorter och de flesta i butik. Sen va Petter och Sofia på Tapas bar och deli i Umeå snälla å lät mig testa alkoholfria Britvic som jag ej sett i butik för att få ihop så många som möjligt till testet. Victor på Snacksbolaget skickade med mig Old Jamaica när jag besökte deras kontor i Stockholm.

Hade tänkt ha en riktig nörd provning här hemma med nån eller några gingerbeer fantaster. Med fysiska excel ark där man skulle sätta sina betyg och sedan räkna ut vem som gick vinnare ur gingerbeer striden. Men så blev inte fallet. Jag började tjyvsmutta en kväll och sen klämde jag dem allt eftersom.

Här kommer nu en bildkavalakad och varje bild får något mindre omdöme!

Belvoir fruit farms organic Ginger Beer. Kommer i glasflaska. Görs i England. Smakar rätt mycket ingefära är kryddig men inte så där galet Fentimans kryddig. En ganska bra gingerbeer.

Naturfrisks Ginger Beer kommer i glasflaska och har en fin färg, känns äkta och jag vände på flaskan flera gånger så den blandades ordentligt. Lättdrucken och helt okej.

Kung Markattas Ingefäradricka

Kul att Kung Markatta har en fin ingefäradricka som är relativt lätt att komma åt i handeln. Kommer i glasflaska och har en helt okej mild smak. Även här vände jag på flaskan för att få smakerna att blandas.


Ica Selection har i sitt stall en gingerbeer, kommer i glasflask. Väldigt lik en läsk och jag ska erkänna att jag gillar läskvarianterna riktigt mycket. De är lättdruckna. En trevlig dryck som passar bra till mat.


Ginger Eagle kommer ifrån Harboe och kommer på flaska. Även denna är väldigt lättdrucken, läskeblasks-lik and hey i like it.

Australiensk gingerbeer from downunder. Bundaberg kommer på kort tjock vacker flaska. Lättdrucken, väldigt god gingerbeer. Förr hittade du den bara på krogen, men nu har jag fått tips att vissa Ica butiker säljer den. Riktigt riktigt god! En favorit!

Stones ginger Joe finns i två versioner och är väl den ”gingerbeer” alla känner igen. Kommer i glasflaska och är väldigt lättdrucken och är riktigt läskande en varm sommardag.


Fentimans


Fentimans gingerbeer kommer i liten kort glasflaska och de här är inte en brygd du vill halsa om du är törstig. Extremt kryddig och den tillhör faktiskt inte min favvo! Funkar säkert fantastiskt som groggvirke. Tänker medicin när jag dricker den och tycker den ger halsbränna.


Britvic – den lilla i glasflaska, ej hittat i handeln utan fått den från en krog i stan! Söt och jättegod blir mitt betyg, dock alldeles för liten flaska! Man vill ju ha mer i glaset!

Fever – Trees gingerbeer, kommer i liten glasflaska och de känns som tanken med dessa små flaskor är att blanda grogg på dem. På tok för liten flaska här med. Ingen favorit. Tror inte ni kommer bli förvånade över mina favoriter i slutet på blogginlägget kan ni läsa vidare hur jag tänker.

Big Willie – the soft one! Kommer på 33 cl burk. Å är en lättdrucken dricka som jag tycker är helt okej.

 

Barr ginger beer

Barr ginger beer, kommer i 33 cl burk. Smakar ganska mycket. Inte vasst eller så. Rätt bra dricka och alla ginger beers ska avnjutas iskalla, och gärna med is i glaset. Betyg bra.


Old Jamaica kommer på en 33 cl burk och detta är nog en burk ni inte kan få tag på. Just denna ginger beer fick jag av Snacksbolaget och den smakar äkta, den smakar mycket men blir ändå inte min vinnare. Men den placerar sig på prispallen å min prispall har fyra vinnare ha ha ha svårt att bestämma mig.

 

Grace Jamaican style ginger beer

Oj ni får ursäkta, måste köpa en ny burk och testa igen då jag inte minns hur den smakade! Så kan de va! Skulle haft Excel arken endå.

Whole Earth

Näe detta är ingen ginger beer med rätta namnet tycker jag. Smakar inte bra, eller ska jag säga smakar inte som en gingerbeer ska göra. Placerar sig på bottenskiktet helt klart. Ingen burk som ni behöver släpa med er hem.

Caribia ginger beer


Ytterligare en ifrån Danska Harboe. 5 kronor burken får man väl anse som ett kap. Tycker den funka! Inte godast men den funka!

 

Vinnare

Bundaberg – vilken toppen dryck! Passar utmärkt till mat eller bara att dricka som den är! Läskande, perfekt smak.
Britvic lillflask, mycket god men alldeles för liten flaska.
Ginger Eagle en lågprisare, väldigt lik en läsk och lätt att bälja. Måste erkänna att de är något jag uppskattar. Att man kan bälja drycken, utan att för den delen få en brännande känsla i halsen.
Old Jamaican, god och kryddig och kanske inte bälj vänlig som en sockerdricka, men väldigt god att smutta på och glöm inte isen för de ska serveras iskalla.

Har ni svårt att hitta ginger beers där ni bor så tycker jag att ni kan köpa hem:

Ginger Joe
Ica Selections ginger beer
Kung Markatta

Men leta lite bland butikshyllorna, så kanske ni får tag på Bundaberg! Vilken dryck! Bäljvänlig med mycket smak och den kommer på 375 ml flaska och räcker till en måltid och de är bra. De små flaskorna känns som de är skapade för barer och göra drinkar på.

Å nu kommer sommaren och då kommer jag införskaffa en sån där glasburk som blev urpoppis förra eller då förra året med liten tappkran och servera hemmagjord gingerbeer. Drickvänlig och söt ja! Jag har en sk sweet-tooth!

 


Egen Gingerbeer – lättsamt och förbaskat gott!

Beslutat mig att testa och göra egen ingefära dricka. Får köra typ på göra ingefärasaft och kolsyra den just vid servering.

Hemgjord ginger beer

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015

Lägg ingefäran i en skål, krama ut saften.
Tillsätt socker och citronskal. Mortla blandningen tills det vätskar sig ordentligt.
Tillsätt citronjuice och mineralvatten. Ställ i kylen 1 timme.
Sila sedan blandningen och häll upp i glas eller kanna. Fyll på med massor av is. Garnera gärna med mynta.

De här behövs!

PORTIONER: 6

1 dl färskriven ingefära med skal
1 dl ljust muscovadosocker
hyvlat skal av 3 citroner
2 dl färskpressad citronjuice
1 l kolsyratvatten, slås på försiktigt just vid servering.
ev. mynta till garnering

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.