Doft och smak

Risvin Shaoxing

| 2 kommentarer

Whoaw jag har fått tag i risvin, ett äkta ifrån Kina. Min kompis Elias Warg, som beställde det till Systembolaget i Stockholm, förr gick det bara att beställa i Stockholm om jag förstod det hela rätt. Men nu kan alla beställa hem detta Shaoxing risvin. Ni som lagar Kinesisk mat hemma så står det rätt ofta i receptet tillför Kinesiskt vin, oj vad jag längtat efter att få testa detta äkta vin. Nu gäller det bara att hitta någorlunda autentiskt recept att använda det i. Infon nedan har jag fått tillsänt mig av importören Luvig Sääf, Kinakännaren och matsafari-guiden i Stockholm samt reseledare till det autentiska köket i Kina. Mer om det i ett annat blogginlägg då Luvig och jag ska försöka ses i höst, då jag tar mig ner till Stockholm. Det blir ett intressant möte! Gissa vem som ska köpa hem lite ”äkta” porslin att dricka vinet ur samt ha med på med mina matbilder, de där extra som jag gärna tillför bilden. De jag kallar lull!

Men nu till själva vinet!

Fakta om Shaoxing:


Denna stil av risvin heter huangjiu, men är mer känt i väst som Shaoxing risvin. Huangjiu betyder ordagrant ”gul alkohol” och syftar till dryckens färg. Gulhet är starkt rotat i kinesisk kultur med den ”gula rasen”, ”gula kejsaren” och den ”gula floden” som är själva livsådran i den nationella folksjälen. Det kinesiska namnet jiafan betyder att man matar mäsken med extra ris. Det är den tveklöst mest populära stilen. Den har en restsötma på 15,1-40 gram socker per liter.

Lite historia kring vinet kan väl va intressant?

Detta är Kinas äldsta och även en av världens äldsta alkoholhaltiga drycker. Den har dokumenterat ursprung från över 2500 år tillbaka. Det är Kinas mest anrika dryck och har oerhört stark koppling till aristokrati och lärda män genom historien. Många av Kinas mest kända kulturella verk har skrivits om och under inverkan av detta vin.

Geografiskt ursprung:

 

Huangjiu dricks företrädelsevis i syd-östra Kina, från Shanghai och söderut längs kusten. Söder om Shanghai strax utanför Alibabas hemstad Hangzhou ligger byn Shaoxing. Shaoxing är hem för huangjiu och ett namn lika välkänt i Kina som Bordeaux för en Europe.
I Kina räcker det med att säga att man dricker ”Shaoxing”, liksom vi i väst säger att vi dricker ”Champagne”.

Kuaijishan Shaoxing Wine Co., Ltd Kuaijishan är det mest omtyckta och vanligt förekommande risvinet i Kina. Kuaijishan har tillverkat vin ända sedan 1743 vilket gör dem till den äldsta vintillverkaren i Kina. Man har även fått status som ett av Kinas immateriella kulturella arv. Företaget är landets näst största tillverkaren med en årlig produktion överstigande 10 000 000 liter.
Namnet kommer från Kuaiji-berget (shan betyder berg) som ligger strax söder om Shaoxing. Enligt en kinesisk folksaga så fick en kvinna vid namn Yi Di till uppdrag av Kinas mytomspunne kejsare Yu den Store från Xia-dynastin att göra historiens första vin. Yu uppskattade det så mycket att han förbjöd tillverkningen av vin utav rädsla för följderna av överkonsumtion. Ironiskt nog är denne kejsare begravd i Kuaiji-berget, mitt i hjärtat av Kinas risvinsproduktion. Det är också från Kuaijiberget många av de 36 vattendrag kommer som sedan bildar Spegelsjön, jianhu. Det är endast detta vatten som är gott nog att används till Shaoxing rice wine. Naturligt renat genom sand och sten får man ett medelhårt vatten rikt på spårämnen och mineraler vilket är optimalt för tillverkning av Shaoxing rice wine.

Servering:

Rumstemperatur är standard men även lätt kyld sommartid eller värmd till 40 grader vintertid förekommer. Den drickes traditionellt i risskålar eller mindre skålar liknande dippskålar eller små tebägare.

Parning med mat:

Fisk och skaldjur, lagrad tofu, favabönor, jordnötter och chark.

Kort info för er som tyckte de blev för mycket information:

Kuaijishan 5 år 500ml 14% har beställningsnummer 80499 på Systembolaget
Aromprofil Sultanrussin
Tydligt syrlig
Tamarind
Ljus soja

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.