Doft och smak

Umeå Smakfestival år 2014

| Inga kommentarer

Idag gick Umeå Smakfestival av stapeln på Renmarkstorget. Klockan 10:00 startade premiären av smakfesten! Å redan klockan 10 på morgonen va de riktigt bra med besökare. Ganska så trångt blev det under dagen. Kul att vädret visade sig från sin bästa sida. Utställare och restaurangerna på plats bjöd under nån halvtimma på gratis smakprover.  Sen kunde du köpa allt ifrån pulled-pork, hamburgare, falafel, mat från ElSalvador, munkar mm mm


IMGP6436

Massor av inbjuda försäljare/utställare, och de flesta erbjuder smakprover.  Mycket av produkterna är eko, tillbaks till landet, ta tillvara på naturen, ja miljötänk. Många är småproducenter och med för mig helt nya produkter. Har ni smakat (fjäll) kvanne förut? Blåbärsremmarna tycker jag ni ska leta efter! De va mycket goda! Skabram, torkat renkött, fantastiskt fina getostar mm mm


Resturang högskolans elver bjöd på show! Riktig fränt att se flytande kväve in action!


Gott surdegs bröd från rätt nystartade Kulturbageriet. Syrligt gott & vackert bröd!

Jag har smakat på mat ifrån El Salvador! Mat som jag aldrig smakat eller hört talats om. Pupusas? Jättegoda fyllda ”bröd” Jag vet inte hur jag ska beskriva dem. Som platta” paltar” fast inte stabbiga utan luftiga och med fyllning! Den jag smakade va smaksatt med ost och sidfläsk.

Lokala kockar som mötts i ”dueller” i tältet med namnet Kökstorget med sina team (Umeås politiker, affärsmän mfl) Konferiancie under eventet var Staffan Ling. Restaurang Köksbaren tävlade mot Brännlands Wärdshus, ja vem som segra tillslut vet jag inte. Å jag tror de skulle va tre olika lag som skulle tävla emot varandra. Har inte hunnit vara med på allt. Man får sålla. Hunnit med en föreläsning idag om Samisk mat, Slowfood Sàpmi, Jokkmokk Matlandethuvudstad 2014, men jag får försöka ta igen det imorgon!

Även hunnit med och byta några ord och ett fått tips på ett recept av Anthon Bjuhr, Gastrologik! Riktig kul!

Summering: Vilken dag! Vilka härliga personer jag träffat! Knutit flera nya kock och dryckes kontakter idag. Tack Anders och Linda som tipsade om mig till Anna och Peter Hållsten och till dem som låtit mig smita in och de med ”backstagepass” Det tackar jag för och för en fin och trevlig dag! Vi ses Lördag & Söndag med!

Imorgon träffar jag bla Västerbottens Mat-Ella och köper på mig lite Skabram ifrån Jokkmokk, å vad de är får ni veta imorgon! Ska prata kaffe med Costas och även hinna en sväng till DUÅ och träffa deras utvalda importörer. Vi ses kanske i vimlet!?!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.